Pompierii sălăjeni, implicaţi în Exerciţiul „Seism 2018”

Aproximativ 20 de mijloace de transport şi 100 de cadre de la Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Porolissum” au fost implicate sâmbătă, 13 octombrie, în intervenţia pentru exerciţiul naţional „Seism 2018”, al cărui scenariu a presupus că s-a produs un cutremur cu magnitudinea de 7,5 grade pe scara Richter.

Exerciţiul s-a declanşat la ora 9 şi, potrivit secretarului de stat Raed Arafat va avea o durată de cinci zile, fiind urmărit în timp real răspunsul la eventuala producere a unui cutremur în Vrancea, de 7,5 grade pe scara Richter, la o adâncime de 140 de kilometri.

Conform scenariului, cel mai afectat ar fi municipiul Bucureşti, unde din primele informaţii ar fi 12 imobile prăbuşite parţial sau total şi aproximativ 200 de victime doar în zona Centrului Vechi – Universitate.
Au fost alertate toate unitățile subordonate ale IGSU, iar mai multe echipaje de pompieri din țară s-au deplasat spre Capitală. Printre acestea, şi echipaje ale ISU „Sălaj”. „Urgenţa I a pornit deplasarea la ora 9.40, cu nouă mijloace auto și 32 cadre; Urgența II a început deplasarea la ora 11, cu 10 mijloace, 68 cadre și un șofer de la Transurbis SA”, a declarat Adrian Chichişan, şeful ISU Sălaj.

Câteva ore mai târziu, exceptând două autospeciale – una de stingere şi o ambulanţă, cu un total de şapte subofiţeri, care şi-au continuat drumul spre Bucureşti – toate celelalte mijloace auto, cu personalul aferent, s-au întors la unitate.
Exerciţiul „Seism 2018” vizează punerea în aplicare a Concepţiei naţionale de răspuns post-seism. Este cea mai amplă simulare de intervenție în caz de seism major care are loc în Uniunea Europeană în ultimele două decenii.

Leave a Comment