Peştii morţi de pe râul Crasna bagă în sperieţi localnicii din Pericei

Panică mare în rândul localnicilor din Pericei, duminică la prânz. Oamenii i-au semnalat impacientaţi primarului Boncidai Csaba că apa râului Crasna este foarte tulbure, având o culoare verzui spre alb şi că mai mulţi peşti plutesc morţi pe râu. “M-am deplasat la faţa locului, împreună cu viceprimarul şi cu cei de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Pericei, în încercarea de a descoperi cauza acestei probleme. La ieşire din intravilanul localităţii, am văzut foarte mulţi peşti morţi care pluteau pe apă. Nu am indentificat cauza, aşa că ne-am gândit că a fost o mână criminală”, ne-a spus primarul din Pericei.
Îngrijorat de situaţia existentă, Boncidai Csaba a sunat la 112: “Nu sunt deloc mulţumit de reacţia operatorului. Nu mi-a făcut legătura cu nicio instituţie abilitată. Putea fi o catastrofă chimică şi persoana de la capătul firului mi-a recomandat să iau legătura cu poliţia din comună”.
Ba mai mult, primarul a luat legătura cu omologul său din Vârşolţ. “Ştia de problema semnalată. Mi-a spus că şi localnicii i-au adus şi lui la cunoştinţă că apa râului Crasna avea o culoare ciudată, însă susţine că nu au fost observaţi peşti morţi”, a explicat alesul din Pericei. Ba mai mult, acesta a încercat să contacteze Protecţia Consumatorului şi Garda de Mediu, însă, fiind duminică, nu i-a răspuns nimeni la telefon.
Pentru reprezentanţii autorităţilor din Vârşolţ situaţia nu a constituit una care să merite bătăi de cap. “Cei de la Compania de Apă elimină săptămânal nămolul de la staţia de tratare a apei de la Vârşolţ, aşa că nu ne-am făcut griji. Ne-am deplasat pe firul apei, însă nu am văzut niciun peşte mort”, ne-a declarat viceprimarul din Vârşolţ, Denes Andrei.
Oficialii Companiei de Apă Someş au dat asigurări că nu este vorba despre vreo poluarea accidentală. “De ceva timp, suntem în probe cu noile investiţii de la Staţia Vârşolţ. În procesul acesta de dezafectare şi punere în funcţiune, soluţia de sulfat de aluminiu s-a deversat în râul Crasna. Aceasta este soluţia pe care noi o folosim pentru tratarea apei, prin urmare nu este toxică. În contact cu apa, rezultă o culoare lăptoasă, care dispare în timp. Oamenii nu au, însă, motive de îngrijorare”, garantează directorul CAS Sălaj, Eugen Pop. În ceea ce priveşte peştii morţi pe care primarul din Pericei susţine că i-a observat, reprezentantul operatorului de apă nu consideră că pot fi puşi pe seama scurgerii de sulfat de aluminiu în râu. “Garda de Mediu a fost înştiinţată despre lucrările de la Vârşolţ, iar cei de la Apele Române au luat probe. Sulfatul de aluminiu nu a poluat râul Crasna”, a mai menţionat Pop.
Ca urmare a sesizărilor, reprezentanţii SGA s-au deplasat în teren pentru investigarea situaţiei semnalate. “În urma verificărilor efectuate, nu s-a confirmat existenţa peştilor morţi. Probele de apă recoltate atât la Pericei, cât şi la Moiad indică valori normale ale parametrilor fizico-chimici, iar fitoplanctonul analizat este caracteristic zonei şi întâlnit de regulă pe râul Crasna. Deşi fenomenul sesizat nu s-a confirmat, reprezentanţii SGA Sălaj menţin monitorizarea atentă a râului Crasna, pe tronsonul aval Pericei”, se arată într-un comunicat de presă al instituţiei.

Leave a Comment