Patriarhul Daniel, atac direct la autorităţi

Pandemia şi alaiul de restricţii care o însoţesc au pus Biserica Ortodoxă Română şi Guvernul pe poziţii adverse. Cele două mari pelerinaje, de la Iaşi şi Bucureşti, de Sfânta Parascheva respectiv de Sfântul Dumitru, supuse unor îngrădiri majore, reprezintă „mărul discordiei”. Starea de tensiune, evidentă, este una fără precedent în epoca post-comunistă, în premieră Patriarhul Daniel având luări de poziţie „contondente” în raport cu autorităţile.

Comparaţia făcută de acesta legată de interzicerea pelerinajului şi căderea regimului comunist din decembrie 1990 nu este una întâmplătoare, mai ales că în decembrie, cel puţin până la noi ordine, sunt programate alegeri parlamentare. De asemenea, Pariarhul a vorbit şi de oamenii persecutaţi de autorităţile statului.

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Daniel, a ţinut o predică în faţa celor câteva sute de credincioşi prezenţi pe Colina Bucuriei la Sfânta Liturghie din ziua sărbătorii Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucureştilor: „Dumnezeu nu se lasă batjocorit, cum spune Sfântul Apostol Pavel: «Fraţilor, nu vă înşelaţi!

Dumnezeu nu se lasă batjocorit!». El este îndelung răbdător, dar este şi drept. Mai întâi, iubirea Sa milostivă copleşeşte dreptatea Sa, dar dreptatea Sa se arată atunci când El doreşte îndreptarea oamenilor, folosind uneori şi medicamente amare, nu numai dulci, pentru îndreptarea oamenilor. Şi aşa îngăduie ca ei să fie «certaţi» în diferite încercări”. Patriarhul a mai spus că „lumea l-a cinstit mai ales în anii grei ai comunismului, când lumea era persecutată” şi a relatat o întâmplare din toamna anului 1989, de la Hramul Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou: „Autorităţile comuniste au interzis închinarea la sfintele moaşte ale sfântului, motivând că în aceeaşi zi, în clădirea de alături (Palatul Patriarhiei n.r.), unde era sediul Marii Adunări Naţionale, ar avea loc o şedinţă importantă. Şi astfel, vrednicul de pomenire Patriarh Teoctist a fost obligat să transfere racla de pe Dealul Mitropoliei, de la Catedrală. Dar nu a dus-o prea departe, ci la Biserica Sf. Nicolae Vlădica, care se află aici, jos, în apropiere. Această umilire a Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou a fost «răsplătită», în sensul că, peste câteva luni, regimul comunist a căzut, iar în clădirea de alături, care a devenit Palatul Patriarhiei, în 27 octombrie, în anul 2007, chiar de sărbătoarea Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou, a fost înfiinţat Centrul de presă Basilica al Patriarhiei Române, care, prin radio şi televiziune, transmite de la Catedrala Patriarhală în fiecare zi slujba Sfintei Liturghii şi slujba Vecerniei spre bucuria credincioşilor ortodocşi din ţară şi din Diaspora română”. Patriarhul şi-a exprimat regretul pentru faptul că nu au putut participa mai mulţi credincioşi din cauza pandemiei: „Regretăm faptul că, din cauza pandemiei, n-au putut participa anul acesta şi credincioşi din toată ţara, ci numai locuitori ai oraşului Bucureşti. Totuşi, noi preţuim pe toţi cei care au avut în gând să vină la Bucureşti, ne rugăm lui Dumnezeu să le dăruiască sănătate şi bucurie şi să ne ajute ca în anii următori să putem prăznui cu toată cuviinţa şi cu toată libertatea ziua de pomenire a Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou”.

Slujba a fost oficiată la Altarul de vară de lângă Catedrala Patriarhală de către Patriarhul Daniel, împreună cu cei trei episcopi vicari patriarhali – Ieronim Sinaitul, Varlaam Ploieşteanul şi Timotei Prahoveanul -, alături de preoţi şi diaconi. Ca la fiecare Sfântă Liturghie, a fost citită rugăciunea specială pentru încetarea noii epidemii. La Sfânta Liturghie au participat circa 200 de credincioşi de toate vârstele, bărbaţi, femei şi copii, aşezaţi pe scaune dispuse la distanţa de 1,5 metri, necesară respectării normelor sanitare impuse de starea de alertă. Unii dintre cei prezenţi purtau costume populare şi drapele tricolore. Cum criza sanitară este departe de a se încheia este posibil ca şi alte mari sărbători religioase să fie afectate de interdicţii.

Un alt înalt reprezentant al Bisericii a avut o reacţie dură imediat după ce premierul Ludovic Orban anunţa la jumătatea lunii octombrie că pelerinajul de la Bucureşti nu va putea avea loc. Vasile Bănescu, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, a transmis atunci un punct de vedere pe această temă sensibilă: „Exerciţiile negative de imaginaţie la cel mai înalt nivel referitoare la comportamentul oamenilor credincioşi (declaraţi aprioric suspecţi), la capacitatea de organizare a Bisericii (altfel partener social exemplar al autorităţilor) şi la importanţa prezenţei şi manifestării faptului religios în societate pot fi realmente ofensatoare. Lipsa dialogului interinstituţional, a cooptării în reflecţia asupra deciziilor cu impact public major referitoare la suspendarea, fie şi temporară, a unor libertăţi fundamentale, precum libertatea religioasă, a unor experţi în domenii conjunctural conexe ale zonei politicului şi sănătăţii publice, denunţă un excesiv superior dispreţ faţă de realitatea socială imediată. Aceasta e mult mai complexă decât le pare celor ce cred că poate fi oricând şi cu orice consecinţe modificată. Organismul comunitar funcţionează firesc doar în stare de echilibru izvorât din discernământ şi dialog pentru care Biserica pledează permanent. Ca şi pentru respectarea tuturor regulilor de natură sanitară ce se impun acum. Aroganţa, autarhismul decizional şi solipsismul moral nu au onorat şi nu vor onora niciodată pe nimeni. Pelerinajul organizat riguros, în condiţii excepţionale de respectare a unor reguli aplicate drastic şi a căror încălcare (acum imaginară) poate fi sancţionată oricând de autorităţi, este nu doar una dintre expresiile profunde ale libertăţii religioase responsabile, ci, în actualul context, şi o formă benefică de încredere şi de respect faţă de majoritatea oamenilor cuminţi şi credincioşi ai acestei ţări”.

www.bursa.ro

 

3 Thoughts to “Patriarhul Daniel, atac direct la autorităţi”

  1. Anonim

    Nerușinat acest Daniel Ciobotea, știind el bine că BOR l-a pupat în dos pînă în ultimele zile pe Ceaușescu, trimițîndu-i telegrame de felicitări&mulțumiri tovărășești!

  2. Obrăznicii bor

    Obraznic popa , ca de obicei, noi știm că biserica era, înainte de 89, supusă regimului, cum e și normal. La pelerinaj, în timp ce jandarmii stăteau la intrare și legitimau pelerinii, popii lăsau să intre prin ușa din spate pelerini din alte localități. Incapabilii liberali dau liber la pelerinaje în timp ce omul de rând este urmărit pe stradă șibamendat de polițiști în civil !

  3. Baiu-i ca i-o lovit rau la buzunare!

    Ce pomeni se mai aduna pentru biserica la cate o „imbulzeala” de felul asta.

Leave a Comment