Originară din Chieșd, o tânără din America a donat 1.000 de bulbi de lalea pestriţă

Alexandru Moldovan

O tânără din America, originară din comuna Chieşd, a donat 1.000 de bulbi de lalea pestriţă, o floare rară, ameninţată cu dispariţia, bulbii fiind plantaţi, joi şi vineri, de către elevi în curtea grădiniţei din colonia Sighet şi a şcolii din localitatea Chieşd.
Potrivit precizărilor făcute vineri de Ionel Şanta din Sighet, cel care s-a ocupat de materializarea acestei iniţiative, laleaua pestriţă, o specie rară protejată de lege, creşte în mod natural la Chieşd, însă este tot mai greu de găsit.
Eforturile sale de identificare a lalelei pestriţe la Chieşd, reflectate pe pagina de Facebook, au fost remarcate de o tânără din America, care are origini în comuna Chieşd şi care s-a gândit să contribuie la perpetuarea speciei pe cale de dispariţie.
„Povestea lalelei pestriţe a început acum doi ani. Deşi eram din zonă, eu nu ştiam de existenţa ei. Eu o ştiam ca o floare oarecare, nu ştiam că e o floare valoroasă. Am aflat atunci de la cineva că e o specie foarte rară, protejată de lege, şi am devenit curios. Am început căutarea ei, am întrebat sătenii pe unde creşte, dar nu am găsit-o. Ştiam cum arată doar din fotografii. Anul acesta, în primăvară, am dat de ea. O tânără din America ce a avut bunici în colonia Sighet a văzut postările mele de pe Facebook legate de căutarea lalelei pestriţe şi s-a gândit să caute pe internet bulbi de lalea, să îi planteze acolo unde stă, pentru a-i aminti de bunicii ei din România. De asemenea, s-a gândit să facă şi o donaţie, ca laleaua pestriţă să existe şi la noi, în continuare. Aşa că m-am trezit acum o lună de zile cu un mesaj de la ea, să îi dau o adresă unde să trimită nişte bulbi de lalea, pe care i-a comandat şi i-au sosit deja la uşă. Vorbisem în principiu în primăvară, că s-ar putea să facă o donaţie, dar de atunci nu am mai discutat nimic pe tema asta. Drept urmare, am primit 1.000 de bulbi, pentru care trebuie să ne gândim unde să-i punem”, a declarat Ionel Şanta.
Acesta a adăugat faptul că după o consultare cu specialişti şi mai multe persoane din comună, s-a decis ca bulbii să fie plantaţi de elevi, într-o acţiune de marcare a Centenarului. Astfel, elevi ai claselor a VII-a şi a VIII-a din Chieşd au plantat joi, în curtea grădiniţei din Sighet, o parte din bulbi, cu care au scris textul ‘România 100’, în vreme ce altă parte a bulbilor au fost plantaţi vineri, în curtea şcolii din Chieşd, de către elevi ai claselor a V-a şi a VI-a, în forma cifrei 100.
„Am discutat cu specialiştii, cu Cosmin Sicora, directorul Grădinii Botanice din Jibou, care mi-a explicat că e vorba de lalea de cultură, nu sălbatică, ce are nevoie de condiţii speciale pentru a creşte. M-am mai consultat cu primarul comunei Chieşd, cu directorul şcolii, cu cine am mai ştiut. Aşa am decis să scriem, din lalele, România 100, pentru a marca Centenarul. Am ales ca locaţie curtea grădiniţei din Sighet, iar o parte în curtea şcolii din Chieşd, unde s-a scris din flori cifra 100. De asemenea, 100 de bulbi îi donăm Grădinii Botanice din Jibou”, a precizat iniţiatorul acţiunii.
Ionel Şanta a subliniat faptul că a dorit ca aceste proiect să fie şi unul care să scoată satul şi comuna din anonimat, pe de o parte, iar pe de altă parte, să implice elevii într-o acţiune de mediu şi de marcare a Centenarului Marii Uniri.
Cunoscută la Fersig în Maramureş, la Chieşd, în Sălaj, sub numele de „ciubote”, iar în alte locuri din ţară sub numele de „bibilică” sau „căldăruşă”, laleaua pestriţă este o specie mediteraneană protejată la noi în ţară, care preferă fâneţele umede, marginile de pădure şi de mlaştini eutrofe.
În Sălaj a fost semnalată în zona Chieşd, în zona localităţilor Bobota şi Derşida, dar şi în apropierea rezervaţiei naturale Racâş-Hida.

Leave a Comment