Oraşul de sub Măgură, gazda conferinţei internaţionale “Holocaust şi valori identitare evreieşti în Sălaj”

“Ziua Internaţională de Comemorare a Victimelor Holocaustului”, aniversată anual în 27 ianuarie, este marcată şi în acest an în judeţul Sălaj, la Şimleu Silvaniei şi la Zalău, prin conferinţa internaţională “Holocaust şi valori identitare evreieşti în Sălaj”.

Evenimentul, organizat de Muzeul Memorial al Holocaustului din Transilvania de Nord (MMHTN), Consiliul Local Şimleu Silvaniei şi Centrul de Cultură şi Artă al Judeţului(CCAJ) Sălaj a debutat astăzi, 1 februarie, la Şimleu, în sala de conferinţe a Primăriei şi va continua marţi, 2 februarie, de la ora 14,30 în sala “Dialoguri europene” a CCAJ Sălaj. După cum a explicat Daniel Stejeran, directorul Muzeului Holocaustului din Transilvania de Nord – Şimleu Silvaniei, anual din 2005 se organizează o serie de evenimente educative care să contribuie la cercetarea şi educarea în ceea ce priveşte istoria trecutului, cu impact major asupra problematicii Holocaustului. “Ziua Internaţională de Comemorare a Victimelor Holocaustului a fost adoptată în calendarul activităţilor culturale a oraşului Şimleu Silvaniei începând cu anul 2008. Activităţile au fost diversificate în fiecare an, în special pentru a veni în sprijinul educatorilor şi formatorilor care sunt interesaţi de acest subiect, dar şi a celor care doresc să cunoască mai multe despre această parte a trecutului. În acest sens, şi în condiţiile în care anul acesta România va prelua preşedinţia formului interguvernamental IHRA (International Holocaust Remembrance Alliance – Alianţa Internatională de Comemorare a Holocaustului), ne-am propus organizarea unei Conferinte Internaţionale ”, a declarat directorul Stejeran.

Cercetători din domeniul Holocaustului – prezenţi la Şimleu şi la Zalău

La conferinţa internaţională “Holocaust şi valori identitare evreieşti în Sălaj” şi-au anunţat prezenţa distinşi cercetători: profesorul dr. Gideon Greif – istoric şi cercetător la Institutul Educaţional de Documentare şi Cercetare în domeniul Holocaustului “Shem Olam” din Israel şi istoric-şef şi cercetător la Fundaţia pentru Proiecte şi Studiul Holocaustului din Miami, Florida – Statele Unite ale Americii; Amitai Pollak – membru al celei de a II-a generaţii de supravieţuitori ai Holocaustului originari din Şimleu Silvaniei şi Mugur Vărzariu – recunoscut activist social, apărător al drepturilor omului şi Ambasador al Fundaţiei “World Vision”. Din programul conferinţei de la Şimleu n-au lipsit: vizita la Muzeul Holocaustului, prezentarea unor documentare şi mărturii despre supravieţuitorii Holocaustului, o cină la casa familiei Alex Hecht din localitatea Nuşfalău – găzduită de fondatorul Muzeului Holocaustului din Transilvania de Nord, întâlniri cu profesori şi elevi şi prezentarea “Albumul Auschwitz” – importanţa şi trecutul său istoric, dar şi înmânarea diplomelor de
participare.

simleu 2_o

Alte articole

Leave a Comment