Militarii sălăjeni i-au învăţat să lupte pe afgani

Cei 21 de militari români care au participat la o misiune în teatrele de operaţiuni din Afganistan s-au întors acasă, după şase luni petrecute pe teritoriul statului asiatic. Echipa a fost întâmpinată la Zalău, vineri, 7 septembrie, în cadrul unui ceremonial de repatriere la care au participat, alături de reprezentanţi ai Armatei Române, prefectul de Sălaj, Florin Florian, primarul Ionel Ciunt, şefi ai unor instituţii militare din judeţ, dar familiile militarilor.

Misiunea românească, din care au făcut parte militari din mai multe judeţe ale ţării, a presupus acordarea de consiliere, asistenţă şi instruire pentru armata afgană.
„Ne onorează să vedem atâta lume pregătită să ne primească din nou acasă şi totodată ne bucurăm să ne vedem reîntorşi printre dumneavoastră. În urmă cu mai bine de şase luni, cu promisiunea de a ne întoarce, ne luam rămas bun de la familii, de la cei dragi, având ca destinaţie Afganistanul. O misiune de acordare a consilierii, asistenţei şi instruirii forţelor de securitate afgană, la nivel de corp de armată, zonă de poliţie şi centru operaţional regional de coodonare avea să fie provocarea noastră pentru următoarele şase luni”, le-a spus celor veniţi să îi întâmpine lt. col. Gheorghe Bendea, şeful echipei TAAC Sud.

Potrivit spuselor sale, membrii echipelor au desfăşurat misiuni specifice în vederea dezvoltării continue a capacităţii de instruire a partenerului afgan, pentru crearea şi creşterea capacităţii operaţionale, de luptă, pentru îmbunătăţirea eficienţei centrelor regionale de pregătire, „în vederea creării capabilităţilor necesare pentru a genera o forţă credibilă, care să fie în măsură să susţină reformele guvernului afgan”.
Opt dintre membrii echipei sunt sălăjeni (şase din Zalău şi doi din Şimleu Silvaniei), ceilalţi militari provenind de la unităţi din Bucureşti, Piteşti, Iaşi, Braşov, Bacău, Cluj şi Bistriţa.

Alte articole

Leave a Comment