„Mafia păcănelelor” din Sălaj investea în case de vacanţă, terenuri şi autoturisme

Imobile, case de vacanţă, terenuri, autoturisme, inclusiv şase apartamente în staţiunea Mamaia se numără printre bunurile achiziţionate de către liderii grupului infracţional destructurat, la finele săptămânii trecute, de către procurorii DIICOT Sălaj. După cum a precizat luni, 2 noiembrie, Dan Buduşan, procuror şef al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizate şi Terorism – Biroul Teritorial Sălaj, în cadrul unei conferinţe de presă, cercetările continuă pentru identificarea tuturor bunurilor, care, ulterior, vor fi sechestrate.
Reamintim că, în cursul zilei de joi, 29 octombrie, au fost efectuate 96 percheziţii domiciliare în judeţele Sălaj şi Maramureş, în cadrul unei acţiuni ce a vizat destructurarea unui grup infracţional organizat specializat în săvârşirea de infracţiuni informatice şi economice în domeniul jocurilor de noroc.

Grupul număra circa 70 de membri

Potrivit datelor prezentat de Dan Buduşan, în luna iunie 2014 ofiţerii de poliţie judiciară din cadrul Serviciului de Combatere a Criminalităţii Organizate Sălaj şi din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Cluj-Napoca s-au sesizat cu privire la existenţa pe raza judeţului Sălaj a unui grup infracţional organizat, format din 70 de persoane, grup specializat în infracţiuni informatice şi economice, respectiv acces, fără drept, la un sistem informatic, modificarea, ştergerea sau deteriorarea unor date informatice ori restricţionarea accesului la aceste date, deţinerea, fără drept, a unui dispozitiv, a unui program informatic, a unei parole, a unui cod de acces sau a altor date informatice, introducerea, modificarea, ştergerea de date informatice, restricţionarea accesului la aceste date, ori împiedicarea în orice mod a funcţionării unui sistem informatic în scopul de a obţine un beneficiu material pentru sine sau pentru altul, schimbarea sau transferul de bunuri, cunoscând că provin din săvârşirea de infracţiuni, în scopul ascunderii sau al disimulării originii ilicite a acestor bunuri ori în scopul de a ajuta persoana care a săvârşit infracţiunea din care provin bunurile să se sustragă de la urmărire, judecată sau executarea pedepsei şi ascunderea bunului ori a sursei impozabile sau taxabile săvârşite în scopul sustragerii de la îndeplinirea obligaţiilor fiscale. Cauza a fost declinată la Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism-Biroul Teritorial Sălaj.
În urma activităţilor informativ – operative desfăşurate s-a stabilit că începând cu anul 2012, inculpaţii DSL, CRO, CPG, PRC, PCA, KR, CC, GC, SIA, PC, GAM, CIV, în calitate de administratori, asociaţi şi angajaţi ai unor societăţi comerciale având ca obiect principal de activitate „activităţi de jocuri de noroc şi pariuri”, precum şi TD, FC, OBT, HDL, MM, ZT, DR, CL, HS, BI, SA, VBEC, PCS, OMD, KVG, KMZ, VT, BT, BMC, LVD, CM, VC, GM, MV, BM, FFF, PFS, MDI, VM, AV, TG, DN, HI, CA, PM, PF, PA, GCA, BA, OJE, PF, BF, OI, RCG, RL, ACC, I DV, BR, BI, CI, DAE în calitate de asociaţi sau administratori în fapt sau în drept a mai multor societăţi comerciale care deţin diferite baruri sau locaţii în care se află mai multe aparate de jocuri de noroc de tip slot machine, au constituit şi au aderat la un grup infracţional organizat în vederea săvârşirii unor infracţiuni informatice şi economice.
Danco Stelian, Ciascai Radu şi Paneş Remus, administratori şi asociaţi la societăţile comerciale menţionate, erau liderii grupării şi au obţinut sume importante de bani din exploatarea vulnerabilităţilor sistemelor de înregistrare a sistemelor de joc şi neînregistrarea parţială a veniturilor în documentelor financiar contabile, profiturile ilicite obţinute fiind utilizate pentru achiziţionarea unor bunuri mobile şi imobile.
Ceilalţi mebri ai grupului infracţional aveau rolul de a modifica softul aparatelor de jocuri de noroc prin folosirea unor dispozitive (chei) ce conţin un cip, necesare pentru accesarea neautorizată a aparatelor de jocuri de noroc şi ştergerea paginii principale din aparatul de jocuri de noroc în funcţie de care sistemul informatic din acesta calculează procentul cu sumele de bani care trebuie câştigate de către jucători.
Aceste operaţiuni se realizau de regulă la sfârşitul fiecărei luni, ocazie cu care se stabileau datele ce urmează a fi înregistrate în evidenţa contabilă în concordanţă cu strategiile evazioniste urmărite, precum şi cu necesităţile de ascundere şi mascare a operaţiunilor de falsificare prin reflectarea parţială a câştigurilor băneşti încasate.
În 29 octombrie, sub coordonarea procurorilor din cadrul DIICOT-BT Sălaj, lucrătorii Serviciului de Combatere a Criminalităţii Organizate Sălaj, cu sprijinul tehnic şi de specialitate al lucrătorilor din cadrul SOS Cluj şi DIPI, au desfăşurat activităţi de prindere în flagrant a numiţilor PRC şi CPG, membri ai unui grup infracţional organizat, în momentul modificării softului unor aparate situate în localitatea Cehu Silvaniei.
Concomitent, în baza mandatelor emise de către Tribunalul Sălaj, au fost efectuate un număr de 96 percheziţii la domiciliile principalilor suspecţi şi la societăţi comerciale de pe raza judeţelor Sălaj şi Maramureş, un număr de zece percheziţii asupra unor autoturisme ale membrilor grupului infracţional organizat. Totodată au fost puse în aplicare un număr de 35 mandate de aducere emise pe numele inculpaţilor şi suspecţilor.
Cu ocazia percheziţiilor domiciliare a fost găsită şi ridicată cantitatea de 25,830 de kilograme de aur, 2.291.489 de lei, 291.545 de euro, 3.596 de lire sterline, 415 dolari, documente contabile, 30 de calculatoare şi laptopuri, 40 memory-stick-uri, precum şi un seif în care se se găsesc încă câteva sute de mii de euro.
Vineri, 30 octombrie, DIICOT Sălaj a reţinut şapte inculpaţi, ulterior aceştia fiind prezentaţi Tribunalului Sălaj cu propunerea de arestare preventive pe o durata de 30 de zile. Este vorba despre Ciascai Radu, Coman Claudiu, Panes Remus, Covaci Paul, Gâlgău Alexandru, Kiczel Robert şi Crişan Ionuţ.

Liderul grupului s-a predat sâmbătă

Liderul grupului de crimă organizată, respectiv Danco Stelian s-a prezentat la DIICOT – Biroul Teritorial Sălaj sâmbată, 31 octombrie, In data de pentru audieri, întrucât în momentul constatării infracţiunii flagrante acesta se afla în oraşul Miami – SUA, în scop turistic, după cum au precizat anchetatorii. Bărbatul a fost reţinut pe o durată de 24 de ore pentru săvârşirea infracţiunilor menţionate anterior, iar ulterior a fost prezentat instanţei de judecată cu propunerea de arestare preventivă pentru 30 de zile, ce a fost admisă de Tribunalul Sălaj duminică, 1 noiembrie.
De asemenea, tot în cadrul conferinţei de luni, procurorii DIICOT Sălaj au mai menţionat că în urma percheziţiei domiciliare efectuate la societatea administrată de inculpat a fost descoperit un seif în care au fost identificată următoarele sume de bani: 129.080 euro, 175.799 de lei, precum şi cantitatea de 561,66 grame aur. Aceste bunuri au fost indisponibilizate de către organul de urmărire penală până la soluţionarea cauzei. În continuare se vor efectua cercetări pentru stabilirea prejudiciului cauzat şi identificarea tuturor bunurilor provenite din desfăşurarea activităţilor infracţionale”, au concluzionat anchetatorii.
La aceste activităţi au participat, pe lângă lucrătorii SCCO Sălaj, 132 de lucrători din cadrul BCCO Cluj – Napoca, SCCO Bistriţa – Năsăud, SCCO Maramureş, BCCO Mureş, SCCO Harghita, BCCO Alba, SCCO Sibiu, SCCO Hunedoara, BCCO Oradea, SCCO Satu Mare, 5 ofiţeri din cadrul DGA Sălaj, 24 lucrători ITPF Sighetu Marmaţiei,10 lucrători de la IPJ Cluj, 6 lucrători SJA Sălaj, 4 lucrători SJA Cluj, sprijiniţi de 150 luptători din cadrul Brigăzii Mobile de Jandarmi Cluj. Probarea activităţii infracţionale s-a realizat cu ajutorul Serviciului de Operaţiuni Speciale Cluj – Napoca şi a Direcţiei de Informaţii şi Protecţie Internă.

11 Thoughts to “„Mafia păcănelelor” din Sălaj investea în case de vacanţă, terenuri şi autoturisme”

  1. Crocodiludilu

    Domnu procuror, verificati va rog cati politisti si-au petrecut vacanta la Mamaia la Danco si o sa aveti niste surprize neasteptate, pe care abia le asteapta si opinia publica!

  2. paca nelu

    ce PLM publicati doar acronime… spuneti numele intregi – doar sunt suspecti de infractiuni nu agenti sub acoperire – sau va e frica de ce-am putea intelege citind unele nume?!?

  3. paca nelu

    doar prim procuroru are nepotii implicati sau mai e un procuror in aceeasi situatie???nu prea cred ca e ok sa se ocupe cei de la zalau de cauza …

  4. Anonim

    dar de ce nu va semnati? va e frica de bau-bau?

  5. Anonim

    Pt ce sa se semneze, sunt date preluate de la Parchet. Tu de ce nu te semnezi, ti-i e frica de bau-bau?

  6. Anonim

    Prim procurorul nu are nepotii implicati

  7. Anonim

    Anonim noiembrie 3, 2015 at 2:07 pm – Reply

    La instalarea lui Crin Bologa ca prim procuror la cheful pe care l-a dat la Sarmasag , am participat si eu , un simplu politist . Dupa ce a exagerat putin cu alcoolul, Dl. Prim procuror a urlat catre Comandantul Politiei din Simleu, Ionescu Alexandru ca Turcas Septimiu trebuie lasat in pace ptr. ca este baiat bun si de-al nostru . Asa am ajuns ca dupa 4 ani de cercetari cu dosarele ascunse in sertarele cuscrului, abia acum primarul sa fie trimis in judecata . Cam asa functioneaza Procuratura si Justitia la noi in judet. Cei care ati fost prezenti la ,, inscaunarea prim procurorului ” cu siguranta ca va amintiti acest lucru.

  8. karbon

    Crin B. mai are inca mult de lucrat si la moralitate si la competenta, ar fi bine sa-i scoata cineva fumurile din cap

  9. anonim

    Bă militian simplu, cum dracu ai ajuns tu sa participi la cheful de instalare, ca doara acolo sa cheama alti sefi. Se vede ca e cusuta cui ata akba. Poate teo pus fostu Comandant Ionescu sa dai cu noroi, poate pareti voi mai putin murdari, la cate abuzuri o facut Ionescu in politie, o nenorocit oameni nevinovati.

  10. anonim

    Poliţiştii corecţi îl apreciază pe procurorul Bologa, însă cei corupţi îi ştiu de frică. De aceea cîrcotesc şi aruncă minciuni.

  11. 777

    Ha,ha,ha, ii si vad pe politistii coprupti cum le tremura chilotii de frica lu bologa, cati a prins acum, sa auzim??? iar cei corecti respecta legea si nu apreciaza persoanele dupa functia lor, ca nici aistea nu-s vesnici, azi e maine poate sa nu mai fie !

Leave a Comment