Lecție de turism la Șamșud, comuna promovată printr-un festival cu multă slănină

În timp ce unii se tot gândesc la strategii de turism, elaborează, propun, proiectează, alții tac și fac. Cel mai bun exemplu vine de la Șamșud, comună pusă în valoare printr-o serie de acțiuni simple, dar cu impact. Ultima acțiune de acest gen a fost „Slană Fest”, un festival în centrul căruia s-a aflat slănina. Peste 40 de sortimente de slănină au fost înscrise în concursul organizat cu această ocazie. Au venit producători din Sălaj, Cluj, chiar și din județul Alba, iar un juriu format din specialiști a trebuit să aleagă, să stabilească cea mai gustoasă slănină.

Festivalul s-a desfășurat sâmbătă pe dealul cu pivnițe de lângă localitatea Șamșud. Zeci de localnici au deschis ușile pivnițelor, au pregătit sticlele cu vin, paharele și și-au așteptat oaspeții. Slănina înscrisă în competiție a fost expusă într-un loc special amenajat, iar oaspeții au fost invitați să guste, să aprecieze, să decidă. N-au lipsit pâinea de casă, cârnații din carne de porc, de vânat sau în alte amestecuri, toate după rețete tradiționale. Produsele au fost unele obținute în gospodării, nici vorbă de alimente industrializate. Frigul nu i-a împiedicat pe vizitatori să încerce slănina și vinul de Șamșud, totul într-o atmosferă simplă, de sărbătoare.

Primarul comunei Șamșud, Banto Zoltan, crede că astfel de manifestări nu fac decât să atragă atenția potențialilor turiști dornici să descopere frumusețea zonei, dar și produsele culinare locale și ospitalitatea sătenilor.

Poftiți la un pahar cu vin!

În jurul prânzului, zeci de oaspeți, turiști, dar și invitați erau pe dealul cu pivnițe. Slănina era deja porționată, pâinea proaspăt scoasă din cuptor, iar vinul a fost turnat în pahare. Specialitățile din slănină au fost însoțite de povestea obținerii lor, fiecare având propriul secret. Unii țin slănina într-un anumit tip de saramură, alții o afumă cu esențe diferite de lemn, unii o păstrează în podul casei, la rece, alții o acoperă cu un strat curajos de boia dulce și usturoi. Ce mai, gusturile sunt diferite, nu se discută. Cert este că slănina a fost gustată din plin, iar cei prezenți au fost invitați în pivnițele cu vin roșu, alb, sec sau demisec, poate chiar și dulce-acrișor.

One Thought to “Lecție de turism la Șamșud, comuna promovată printr-un festival cu multă slănină”

  1. […] În timp ce unii se tot gândesc la strategii de turism, elaborează, propun, proiectează, alții tac și fac. Cel mai bun exemplu vine de la Șamșud, comună pusă în valoare printr-o serie de acțiuni simple, dar cu impact. Ultima acțiune de acest gen a fost „Slană Fest”, un festival în centrul căruia s-a aflat slănina. Peste 40 de sortimente de slănină au fost înscrise în concursul organizat cu această ocazie. Au venit producători din Sălaj, Cluj, chiar și din județul Alba, iar un juriu format din specialiști a trebuit să…  » Mai multe detalii […]

Leave a Comment