Judecat pentru evaziune fiscală şi muncă la negru

Un om de afaceri a fost trimis, zilele trecute, în judecată de către procurorii sălăjeni, sub acuzaţiile de evaziune fiscală, primirea la muncă a unor persoane fără încheierea unui contract şi fals în înscrisuri sub semnătură privată. „Inculpatul M. Aurel, în perioada mai – septembrie 2012 a efectuat lucrări de reabilitare la SELC Jibou (o subunitate a depoului de locomotive Satu Mare), pentru care a încasat, în mod repetat, în baza chitanţelor şi facturilor fiscale nr. (..) de la S.C. TGI SRL Zalău suma de 33.938 de lei, pe care nu a declarat-o organelor fiscale, ascunzând astfel sursa impozabilă, faptă prin care a cauzat un prejudiciu statului în cuantum de 5.430 de lei reprezentând impozit pe venit, precum şi fapta de a nu calcula, reţine şi vărsa la bugetul de stat contribuţiile aferente salariilor achitate unui număr de 12 muncitori pentru activităţile desfăşurate la SELC Jibou, în perioada mai – septembrie 2012, faptă prin care a cauzat un prejudiciu statului de 23.032 lei (din care 11.725 lei reprezintă contribuţii angajator şi 11.307 lei contribuţii angajaţi), prejudiciul total astfel cauzat fiind de 28.462 lei”, au explicat anchetatorii.
De asemenea, tot în perioada precizată, bărbatul a primit la muncă, la SELC Jibou, un număr mai mare de cinci persoane, respectiv 18 (12 identificaţi), fără a le încheia contracte individuale de muncă. „Acelaşi inculpat, în mod repetat în perioada 21.05.2012 şi 18.06.2012 a întocmit în fals mai multe documente, respectiv a încheiat în fals cu SC. TGI SRL, (fără ca administratorul acestei societăţi Trifan Nastasia să ştie) contractul de prestări servicii nr. 235/21.05.2012 prin înserarea unor date ireale privind calitatea de <>, semnătura prestatorului şi aplicarea în fals a ştampilelor aparţinând S.C. Construct Lexus SRL. Totodată, în mod repetat, în baza aceleaşi rezoluţii, în perioada 04.06.2012 – 18.06.2012, a emis în fals chitanţele şi facturile fiscale nr. (…) către S.C. TGI SRL Zalău, în care a înserat şi date ireale privind calitatea de <> la factură şi calitatea de <> la chitanţe, nr. cărţii de identitate, emitentul, semnându-le în fals, numere ireale a facturilor şi chitanţelor fiscale, în vederea producerii de consecinţe juridice”, au mai precizat procurorii sălăjeni.
Dosarul a fost trimis spre soluţionare Tribunalului Sălaj, iar punerea în mişcare a acţiunii penale şi sesizarea instanţei este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate în nicio situaţie să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.

Leave a Comment