Intervenții ISU Sălaj în urma inundațiilor din mai multe localități sălăjene

Deblocarea râului Someș de sloiurile de gheață, temperaturile crescute dar și ploile care au căzut în ultimele zile în Sălaj au făcut ca primele inundații din acest an să se abată asupra mai multor localități din județ.
„În urma deblocării râului Someș de sloiurile de gheață formate între localitățile Turbuța și Băbeni, acestea se îndreaptă spre localitățile Someș Ohorhei și Benesat. Pompierii monitorizează această zonă”, a declarat Lucian Jacodi, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Sălaj. Podurile de gheață pe porțiunea din Sălaj a râului Someș s-au format după ce mai multe poduri de gheață au fost dinamitate sâmbătă în județele Cluj și Bistrița Năsăud.
Pompierii sălăjeni au intervenit în cursul nopții de sâmbătă spre duminică pentru mutarea unei turme cu 700 de oi aflată în pericol de a fi luată de apă, iar în localitatea Chizeni au fost evacuate două persoane dintr-o gospodărie inundată. De asemenea, o altă turmă cu 400 de oi a rămas izolată pe un deal.
Situația este mai gravă în Gîlgău, acolo unde 13 case au fost avariate, 11 anexe inundate, 300 hectare teren agricol, 12 fântâni și 100 metri rețele electrice suferind, de asemenea, pagube și avarii în urma revărsării apelor. 70 gospodării din Gîlgău au rămas fără curent, apele lovind atât în gospodării, cauzând pierderi de animale, cât și pe terenurile agricole. O porțiune de acostament al drumului județean de pe raza localității a fost, de asemenea, avariată.
„Au fost activate grupele operative ale pompierilor din Zalău, Jibou și Ileanda. La Ileanda toate cadrele sunt la datorie, personalul fiind suplimentat cu pompieri din Zalău și Jibou. În zonă au fost trimise trei autospeciale, două camioane și cinci motopompe. Dacă va fi nevoie, în funcție de evoluția situației, vom suplimenta efectivele în zonă”, a mai spus purtătorul de cuvânt ISU Sălaj. Mai multe gospodării și anexe din localitatea Cliț au fost inundate, pompierii fiind solicitați să intervină pentru a sprijini populația. Pe fondul încălzirii vremii, gheaţa care se formase pe Someş a început să se topească, astfel că nivelul râului a crescut considerabil în această zonă.
Apele Someșului s-au revărsat, totodată, peste mai multe suprafețe agricole din județ, provocând pagube.

Leave a Comment