Închisoare cu suspendare pentru un şimleuan implicat în „Mafia permiselor”

Un bărbat din Şimleu Silvaniei a primit doi ani de închisoare cu suspendare pentru trafic de influenţă. Tribunalul Sălaj l-a condamnat, zilele trecute, pe Florin Lakatos, de 30 de ani, la doi ani de închisoare pentru comiterea infracţiunii de complicitate la cumpărare de influenţă şi la doi ani de închisoare pentru complicitate la trafic de influenţă. Instanţa a stabilit contopirea pedepselor, şi a aplicat inculpatului pedeapsa cea mai grea, de doi ani de închisoare. De asemenea a dispus suspendarea condiţionată a executării pedepsei aplicate, pe o durată de patru ani, care constituie termen de încercare pentru inculpat.
Şimleuanul este unul dintre membrii reţelei implicate în scandalul privind eliberarea frauduloasă de permise auto în Ungaria. Peste 20 de persoane au fost acuzate de către procurorii DNA Cluj, că şi-au obţinut permisele de conducere în mod ilegal, prin intermediul unei reţele care îi transporta la examen în Ungaria. Capii reţelei au fost trimişi în judecată cu acuzaţia că ar fi perceput o taxă din partea a circa 20 de bărbaţi din judeţele Sălaj şi Bihor, cărora le-au rezolvat să-şi obţină permisul în Ungaria, în perioada 2008-2009, cu complicitatea unor funcţionare şi a unor angajaţi de la o şcoală de şoferi. Respectivii „clienţi” figurau fictiv ca rezidenţi în Ungaria şi se numărau printre cursanţii unei şcoli de şoferi, deşi nu ştiau nici să scrie, nici să citească. Ei erau transportaţi în ţara vecină doar la susţinerea examenelor, unde un translator le dicta răspunsurile corecte, ajuntându-i, astfel, să-şi ia permisul de conducere în mod fraudulos.
Reţeaua a fost deconspirată acasă, în momentul în care şoferii au solicitat preschimbarea permiselor ungureşti în permise valabile pe teritoriul României. Atunci, poliţiştii au decoperit că solicitanţii erau, de fapt, analfabeţi.
Tribunalul Sălaj, i-a condamnat, anul trecut, pe toţi membrii reţelei, exceptându-l pe tânărul din Şimleu Silvaniei. În urma apelurilor formulate de către Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie DNA Cluj împotriva hotărârii instanţei sălăjene, Curtea de Apel Cluj „a desfiinţat în parte sentinţa de fond, cu privire la omisiunea instanţei de a se pronunţa cu privire la toate infracţiunile pentru care a fost trimis în judecată inculpatul Lakatos Florin”. Altfel spus, magistraţii Curţii de Apel au considerat că şimleuanul a fost greşit condamnat de către Tribunalul Sălaj şi a solicitat rejudecarea cazului.
Întrucât inculpatul şi-a recunoscut vina, a beneficiat de procedura simplificată a judecăţii.

Leave a Comment