În Sălaj, toamna aduce lefuri majorate în instituţiile judeţene

Angajaţii din unele instituţii publice aflate în subordinea Consiliului Judeţean (CJ) Sălaj urmează, de la 1 septembrie, să primească salarii majorate cu 12 la sută. Bucuroşi de majorări salariale vor fi angajaţii de la: Direcţia Judeţeană de Evidenţă a Persoanelor Sălaj, Biblioteca Judeţeană “Ioniţă Scipione Bădescu” Sălaj, Muzeul Judeţean de Istorie şi Artă Sălaj, Centrul de Cultură şi Artă al Judeţului Sălaj, Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului şi Camera Agricolă Sălaj. Decizia privind creşterile salariale în instituţiile precizate a fost cuprinsă într-un proiect de hotărâre aprobat de consilierii judeţeni în şedinţa ordinară de vineri, 28 august. Majorarea vine în contextul în care Guvernul a decis, în luna iunie 2015, că autorităţile locale pot stabili în acest an o creştere salarială de până la 12 a sută. Singurele condiţii constă în încadrarea cheltuielilor de personal în limita bugetului aprobat pe anul în curs şi în limita plafonului de cheltuieli de personal. Noile prevederi au fost introduse în OUG 27/2015 care completează OUG 83/2014 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice în anul 2015. Actul normativ a fost publicat în Monitorul Oficial în data de 30 iunie.

 Din CJ Sălaj au plecat 58 de angajaţi

După cum a explicat Tiberiu Marc, preşedintele CJ Sălaj în şedinţa de vineri, majorarea salarială nu este o obligativitate, ci este o decizie pe care autorităţile o pot lua în condiţiile în care îndeplinesc cumulativ două condiţii: sursă şi fonduri. “Nu se aplică această creştere, nici preşedintelui şi nici vicepreşedintelui CJ. Din 2009, din CJ Sălaj au plecat 43 de persoane, iar zece sunt suspendate. Deci este o diminuare de expertiză considerabilă. Vreau să vă spun că sunt reglementări europene care atestă faptul că o diminuare de expertiză mai mare de 25 la sută, impune măsuri excepţionale. În România nu s-au luat asemenea măsuri niciodată. Numărul celor angajaţi în înlocuirea celor care au plecat pe cale naturală sau pe alte motive a fost de 25. Deci au plecat 45, încă trei se pensionează până la sfârşitul anului, 48, zece sunt suspendaţi, 58 şi au venit 25, mai puţin de jumătate în condiţii în care atribuţiile CJ rămân cel puţin aceleaşi”, a precizat Marc. Potrivit acestuia, măsura nu corectează discprepaţele care sunt în sistem. “În acest moment, vreau să vă spun că discrepanţele se adresează funcţiilor de conducere, cu condiţiile de încadrare mai joasă şi care sunt foarte aproape de minimum pe economie, motiv pentru care am făcut tot ceea ce era la îndemână ca să creăm resurse şi fonduri necesare. (…). În sistemul public nu există un contract colectiv de muncă la nivel de ramură. Nu mai există nici o modalitate de a utiliza stimulente non-pecuniare. Preşedintele CJ nu are posibilitatea să stimuleze financiar în nici o formă niciun salariat”, a adăugat Marc.

Consilerul Penciuc: “Performanţa nu este posibilă cu salarii de salahor”

Chiar dacă doi consileri judeţeni nu au votat acest proiect de hotărâre privind majorarea salarială cu 12 la sută a angajaţilor din instituţiile judeţene, Ioan Raţiu şi Segiu Panie, un altul, Corin Penciuc, a susţinut cu tărie că o astfel decizie este mai mult decât necesară. “Nu poţi să pretinzi performanţă şi calitate plătind personalul la nivelul unui salahor. Hotărârea este motivată şi, eu cred că acel 12 la sută, este insuficient. Părerea mea este că ar trebui să urce la 75 la sută”, a precizat conslierul PNL – Penciuc în cadrul şedinţei de CJ.

Din analiza execuţei bugetare, la finalul lunii iulie 2015, la capitolul cheltuieli de personal, s-a constatat că prevederile anuale ale bugetului consolidat al judeţului sunt în sumă de 68.942.000 de mii de lei, iar execuţia de 45.800 de mii de lei. Reprezentanţii CJ Sălaj susţin faptul că diferenţa creditelor bugetare, până la finele anului, în sumă de 23.142 de mii de lei acoperă creşterile salariale pentru personalul de specialitate al CJ Sălaj şi al instituţiilor publice subordonate.

Creşterea de 12 la sută va fi calculată asupra salariului de bază din luna iulie 2015, precum şi asupra sporurilor, indemnizaţiilor şi celorlalte elemente ale sistemului de salarizare care nu fac parte salariul de bază. Majorarea este valabilă până la 31 decembrie 2015, conform ordonanţei de urgenţă. Reprezentanţii CJ Sălaj speră că de la 1 ianuare 2016 să există o altă lege a salarizării care să clarifice şi să rezolve aceste discrepanţe.

2 Thoughts to “În Sălaj, toamna aduce lefuri majorate în instituţiile judeţene”

  1. Anonim

    Salut marirea salariilor profesionistilor in ghilemele din administratia judeteana, toti competenti si angajati fara pile, desigur. Ultimul caz la Muzeu, angajarea lui Crihan, sociolog (de ce are nevoie muzeul de un sociolog?!?!), unic participant ce merita felicitari pentru ca a promovat concursul!

Leave a Comment