În această săptămână, pietonii devin ţinta poliţiştilor

Pietonii care ajung victime ale accidentelor de circulaţie au, uneori, partea lor de vină. Numai în primele zece luni ale anului, pe drumurile sălăjene au avut loc zece accidente rutiere produse din cauza pietonilor. În acest context, în zilele ce urmează, acţiunile poliţiştilor rutieri vor viza în principal această categorie de participanţi la trafic.
Traversarea străzii pe interzis, fără să se asigure şi circulaţia neregulamentară pe drumul public constituie cauzele pentru care pietonii devin, deseori, ţinte sigure în accidentele rutiere. „Dintre accidentele de circulaţie grave înregistrate în intervalul ianuarie-septembrie, anul curent, zece s-au produs din vina pietonilor, fiind soldate cu zece răniţi grav. Anul trecut, în acelaşi interval, numărul accidentelor a fost mai ridicat, respectiv 19 accidente grave, soldate cu 20 de răniţi grav”, a declarat purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Sălaj, Maria Cristea.
Potrivit sursei citate, având în vedere faptul că în data de 18 noiembrie vor fi organizate pe întreg mapamondul acţiuni de marcare a „Zilei mondiale de comemorare a victimelor accidentelor rutiere”, în perioada 6-12 noiembrie la nivelul judeţului vor fi organizate acţiuni preventiv-educative pentru conştientizarea pietonilor cu privire la riscurile implicării în accidente rutiere. Vor avea loc activităţi în vederea adoptării pietonilor a unui comportament corespunzător în trafic, cât şi acţiuni de impunere a legii în rândul acestei categorii de participanţi la traficul rutier”, a declarat purtătorul de cuvânt.
La nivelul judeţului Sălaj, în perioada ianuarie-octombrie a acestui an fost înregistrate 139 de accidente de circulaţie grave, soldate cu 18 morţi, 169 de răniţi grav şi 38 răniţi uşor. Numărul accidentelor este mai redus faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut când au fost înregistrate 161 de accidente de circulaţie grave, soldate cu 17 morţi, 175 de răniţi grav şi 39 de răniţi uşor.
Analiza la nivel naţional a evoluţiei dinamicii accidentelor rutiere a relevat faptul că, în perioada ianuarie-septembrie a acestui an, faţă de perioada similară  a anului trecut, a fost înregistrată creşterea numărului accidentelor rutiere grave (de la 6.767 la 6.815), o uşoară scădere a numărului  persoanelor decedate rezultate (de la 1.456 la 1.440) şi o creştere a persoanelor rănite grav (de la 6.424 la 6.519).
Totodată, principala cauză generatoare de accidente rutiere a fost reprezentată de abaterile săvârşite de către pietoni, cu o pondere de 21 la sută din totalul numărului accidentelor grave înregistrate în perioada de referinţă.

Alte articole

2 Thoughts to “În această săptămână, pietonii devin ţinta poliţiştilor”

  1. alt anonim

    Cand mergeti spre Cluj, observati circulatia pietonala pe carosabil in Poarta Salaj si Sanmihaiu Almasului. Nici un politist pe strada, tot mai multi pietoni varstnici la urgenta. deh, taranul roman e stapan in tara lui, face exact ce mai vor muschii sai (atrofiati).

  2. cristi

    daca si in samnihai am ajuns sa vorbim de circulatie pietonala da`o in pl. culmea ar fi sa treaca toti pe singura trecere de pietoni care ii sia aia in centru

Leave a Comment