Sportul sălăjean bagă forţele de ordine în şedinţă

Conducerea Jandarmeriei Sălaj a organizat, miercuri, o întâlnire de lucru cu organizatorii de jocuri şi competiţii sportive, responsabilii de ordine şi siguranţă, precum şi reprezentanţi ai instituţiilor cu responsabilităţi pe linia prevenirii şi combaterii violenţei în sport din judeţ.
Potrivit unui comunicat de presă al Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Sălaj, la această activitate au răspuns invitaţiei reprezentanţi ai inspectoratului de poliţie, din partea pompierilor şi poliţiştilor locali, de la Direcţia pentru Tineret şi Sport Sălaj, precum şi reprezentanţi ai firmelor de pază şi protecţie cu atribuţii în domeniu şi responsabilii de ordine şi siguranţă de la cluburile sportive. „În cadrul şedinţei s-au prezentat aspecte de interes privind asigurarea ordinii publice cu ocazia manifestărilor sportive organizate în turul competiţional. De asemenea s-au adus în discuţii neajunsuri şi greutăţi întâmpinate de forţele de ordine, precum şi vulnerabilităţi ce pot surveni în returul sezonului competiţional pe linia asigurării ordinii publice în incinta arenelor sportive, dar şi în imediata vecinătate, verificarea arenelor sportive şi stabilirea gradului de risc al competiţiilor sportive”, se arată în informaţia de presă.
În cadrul aceleaşi întâlniri, s-au pus în dezbatere probleme referitoare la respectarea prevederilor Legii nr. 4/2008 privind prevenirea şi combaterea violenţei cu ocazia competiţiilor şi a jocurilor sportive, asigurarea siguranţei spectatorilor în incinta arenelor sportive, obligaţiile ce revin organizatorilor, condiţiile de siguranţă pe care trebuie să le îndeplinească arenele sportive, pentru asigurarea unui climat de ordine şi siguranţă cu ocazia desfăşurarii competiţiilor sportive.
Jandarmii atrag atenţia spectactorilor, suporterilor şi organizatorilor de competiţii sportive că încălcarea legislaţiei privind prevenirea şi combaterea violenţei cu ocazia competiţiilor şi a jocurilor sportive se sancţionează cu amenzi de până la 30.000 de lei.
Spectatorilor le este interzis să pătrundă în arena sportivă în stare vădită de beţie, manifestată prin vorbire incoerentă, mers sinuos şi dificultăţi de orientare temporal-spaţială, în caz contrar riscând amenzi de 750 de lei. Provocarea sau participarea efectivă la scandal în incinta bazei sportive se pedepseşte cu amendă între 500 şi 1.500 de lei sau prestarea de muncă în folosul comunităţii, plus interzicerea accesului pe stadioane pe o perioadă de un an.
Pătrunderea pe suprafaţa de joc, fără drept, constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la şase luni la un an şi interzicerea accesului pe stadioane pe o perioadă de la unul la 2 ani. Constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 2 la 5 ani deţinerea, introducerea, folosirea sau orice altă operaţiune fără drept cu produse incendiare, materii explozive, inclusiv articole pirotehnice, indiferent de categorie.
La meciurile cu grad de risc ridicat, organizatorul trebuie să asigure personalizarea tuturor documentelor de acces prin inscripţionarea pe acestea a numelui şi prenumelui spectatorilor, în caz contrar riscând amenzi între 3.000 şi 10.000 de lei. Totodată, organizatorul competiţiei sportive are obligaţia să stabilească şi să aducă la cunoştinţa spectatorilor locurile unde este permisă amplasarea materialelor de publicitate vizuală. În caz de nerespectare a acestei prevederi, organizatorul riscă o amendă între 10.000 şi 30.000 de lei.

Leave a Comment