Experiment inedit la API Zalău. Elevii au măsurat circumferința Pământului

La inițiativa și sub coordonarea profesorilor Mirel Matyas, Mariana Banto și Daniel Ardelean, zeci de elevi de la Colegiul Tehnic „Alesandru Papiu Ilarian” din Zalău au participat astăzi la un proiect inedit, o activitatea educațională desfășurată în curtea școlii, pe terenul de sport.

Este vorba despre reeditarea „Experimentului Eratostene”, experiment care permite determinarea circumferinţei pământului printr-o serie de calcule simple, toate având la bază un băț și umbra pe care acesta o lasă pe sol. Proiectul educațional pune accent pe aplicarea practică a cunoştinţelor de matematică, astronomie, geografie şi a competenţelor de utilizare a calculatorului. Pe baza lungimii gnomonului (bățului) şi a umbrei, prin calcule trigonometrice elementare, elevii au determinat valoarea unghiului de la centrul Pământului care subîntinde arcul de cerc delimitat de punctul de observaţie (curtea şcolii) şi ecuator, măsurat pe meridian.

Potrivit profesorului Mirel Matyas, prin regula de trei simplă, elevii au determinat efectiv lungimea circumferinţei Pământului. Nu este pentru prima oară când unitatea de învățământ găzduiește o astfel de activitate, Mirel Matyas fiind de părere că astfel de evenimente educaționale îi pot atrage pe copii spre matematică și geografie. A fost și un bun moment de socializare în cadrul unei activități educaționale. Pentru cei care nu știu, Eratosthenes din Cyrene a fost un renumit matematician, geograf şi astronom antic grec, care a devenit celebru prin calcularea în secolul III, î.Hr. a circumferinţei Pământului.

One Thought to “Experiment inedit la API Zalău. Elevii au măsurat circumferința Pământului”

  1. […] La inițiativa și sub coordonarea profesorilor Mirel Matyas și Daniel Ardelean, zeci de elevi de la Colegiul Tehnic „Alesandru Papiu Ilarian” din Zalău au participat astăzi la un proiect inedit, o activitatea educațională desfășurată în curtea școlii, pe terenul de sport. Este vorba despre reeditarea „Experiementului lui Eratostene”, experiment care permite determinarea circumferinţei pământului printr-o serie de calculi simple, toate având la bază un băț și umbra pe care acesta o lasă pe sol. Proiectul educațional pune accent pe aplicarea practică a cunoştinţelor de matematică, astronomie, geografie şi a competenţelor… Citeste mai mult […]

Leave a Comment