Eveniment dedicat afaceriștilor din Sălaj, cu tema „Riscul incidenței penale în mediul de afaceri”

Sala ”Grand Ballroom” a complexului „Brilliant” din Zalău, a gazduit vineri, simpozionul pe tema riscului incidenței penale în mediul de afaceri, un eveniment în care au fost abordate o multitudine de situații și cazuri în care penalul poate interfera cu mediul de afaceri, un lucru pe care, desigur, îl evită sau doresc să-l țină cât mai departe, toți cei care derulează o afacere, indiferent de mărimea sau categoria din care aceasta face parte. La eveniment au participat președintele Camerei de Comerț Sălaj, Vasile Pădureanu, Mihai Andrei Ielciu și Mihai Paul Neamțu, din partea casei de avocatură „Ielciu & Asociații”, Alexandru Tamba -președintele CECCAR Sălaj, oameni de afaceri, reprezentanți ai presei și invitați.

Vasile Pădureanu a spus, în cuvântul de deschidere al evenimentului, că inițiativa oranizării unor astfel de acțiuni, în care să fie expuse și discutate toate problemele care țin de infracționalitatea în mediul de afaceri, este una mai mult decât necesară, în condițiile unei legislații stufoase, de cele mai multe ori necunoscută în totalitate sau greșit înțeleasă de către cei care intră în contact direct cu rigorile ei. „Faptul că avem curajul să ne întâlnim și să discutăm deschis despre aceste probleme arată că ne dorim cu toții un mediu de afaceri sănătos, că vrem să fim scutiți de consecințele pe care o slabă cunoaștere a legislației, deosebit de complexe, ni le poate aduce la un moment dat afacerea pe care o deținem.

Cunoașterea legii este fundamentală iar necunoașterea ei și, pe cale de consecință, neaplicarea normelor în vigoare în fiecare pas pe care îl facem în afacerea noastră, ne pot arunca la un moment dat în zona penalului. Legea societăților comerciale, Codul de procedură penală precum și celelalte legi și acte normative, multe și extrem de stufoase, au suferit de-a lungul timpului modificări substanțiale. Toate acestea trebuie, înaintea oricărui alt lucru, cunoscute și aplicate întocmai. Codul Fiscal și Codul de procedură fiscală, adoptate recent, sunt legi pe care încă nu știm să le interpretăm. Normele de aplicare care vor intra în vigoare, vor aduce, cu siguranță, modificări chiar în zona procedurilor penale în materie. Există o puzderie de legi apărute în ultimii ani. Puțini le cunoaștem conținutul, puțini știm cu adevărat ce consecințe poate avea nerespectarea lor. Legislația muncii este de asemenea un teritoriu necunoscut multora, pe care, de cele mai mult eori, patronii, administratorii sau directorii, ajung pe căi greșite care îi pod duce iremediabil la pierderea afacerii și la consecințe penale deosebit de grave. Putem intra sub incidența legii fără să vrem, însă necunoașterea ei, așa cum știm, nu ne va scuti niciodată de consecințe. O colaborare între mediul de afaceri și organismele statului este esențială, pentru că părți la acest fenomen sunt atât afaceriștii cât și organul de control. Faptul că putem discuta despre toate aceste probleme este un câștig pentru toți”, a spus Vasile Pădureanu.

Președintele Corpului Experților Contabili și Contabililor Autorizați Sălaj (CECCAR) Alexandru Tamba, a menționat la rândul său în discursul prezentat la eveniment, importanța cunoașterii legislației, a normelor de aplicare a legilor precum și a consecințelor ce decurg din nerespectarea lor. ” Faptul că suntem astăzi aici, demonstrează că ne dorim cu toții să respectăm legea. Cei care au gânduri ascunse și pun la cale planuri de eludare a ei, nu se întîlnesc la conferințe de acest gen. Ne dorim să fim informați, pentru că informația înseamnă educație și în cele din urmă, succes și șansa unui antreprenoriat performant. Nici un plan de afaceri nu poate fi întocmit și pus ulterior în aplicare, fără informație. Iar cunoașterea ei este, de departe, fundamentul oricărei afaceri” a spus Alexandru Tamba.

Reprezentanții Casei de avocatură „Ielciu & Asociații” au prezentat în amănunt, problemele pe care le pot aduce necunoașterea legislației, aplicarea greșită a normelor legale sau încălcarea lor, din neștiință sau în mod intenționat. Avocatul Mihai Ielciu a vorbit despre acțiunile cotidiene cu grad ridicat de risc în afaceri, despre cum poți ajunge, cu sau fără intenție sau vină, subiect al unei investigații, despre percepția asupra gravității unei acțiuni sau situații supuse investigației, despre percepția noastră și a celorlalți asupra activității curente față în față cu obiectul investigației. Avocatul prezentat și câteva din situațiile în care partenerii de afaceri pot afecta gradul de risc, subliniind faptul că, o atitudine corectă din partea noastră nu garantează în mod necesar aceeași atitudine și din partea partenerilor sau a celor cu care intrăm în contact în derularea afcerii noastre.

Situațiile prezentate au arătat o creștere a numărului de cauze nou intrate în materie penală, pe acest domeniu. Dacă în anul 2012 au existat aproximativ 60.000 de cauze penale pe acest segment al infracționalității, în anul 2014 numărul acestora a ajuns la aproape 90.000, o creștere de cu aproape 40 la sută față de anii anteriori. Au fost prezentate și câteva date legate de activitatea DIICOT în anul 2014, an în care au fost investigate cauze care au creat un prejudiciu total de peste 600.000.000 lei și aproape 14 milioane de euro cu o valoare a măsurilor asiguratorii luate în anul 2014 de 148.888.938 de lei. Infracțiunile de spălare de bani au atins în 2014 cote mari, au subliniat reprezentanții Casei de avocatură, numărul acestora crescând anul trecut cu 315 la sută. „A crescut numărul rechizitoriilor, al inculpaților trimiși în judecată, în special persoane juridice precum și valoarea bunurilor sechestrate”, a subliniat avocatul Mihai Ielciu.

La rândul său, avocatul Mihai Paul Neamțu a prezentat lista principalelor infracțiuni cu impact în zona economică, modul în care se poate comite o infracțiune, ce acțiuni le cerem altora să facă sau să semneze și ceea ce ei ne cer nouă, în relațiile de afaceri. Au fost prezentate principalele drepturi și obligații ale omului de afaceri, ale celor care conduc o firmă sau o asociație.
Discuțiile din ultima parte a conferinței s-au axat pe prezentarea modalităților prin care afaceriștii își pot proteja valorile și patrimoniul de riscuri, despre conduita și poziționarea față de organele de control și despre primele reacții și acțiuni în cazul în care omul de afaceri devine subiect de investigații. Evenimentul a oferit posibilitatea participanților de a discuta diverse studii de caz, de a interacționa și a primi răspunsuri la multitudinea de întrebări care se desprind din acest fenomen al riscului incidenței penale în mediul de afaceri.

One Thought to “Eveniment dedicat afaceriștilor din Sălaj, cu tema „Riscul incidenței penale în mediul de afaceri””

  1. Anonim

    Mai mare decît „Riscul incidenței penale în mediul de afaceri” este „Riscul DESCOPERIRII incidenței penale în mediul de afaceri”!

Leave a Comment