E necesar ca dezvoltarea orașului să continue. Garajele insalubre trebuie să fie o amintire

Un proiect destinat tinerilor, demarat și prevăzut în municipiul Zalău, a dat naștere unui conflict în toată regula între mai mulți cetățeni și autoritățile locale. Proiectul privind construirea locuințelor nZEB pentru tineri stârnește un val de nemulțumiri în rândul locuitorilor din cartierul Dumbrava Nord.

Două imobile ar urma să fie ridicate pe strada lt. col. Pretorian din cartier. În zona prevăzută sunt amplasate garajele mai multor locuitori, iar o Hotărâre de Consiliu Local prevede demolarea acestora, aspect ce a stârnit un val de nemulțumiri în rândul proprietarilor. Aceștia solicită revocarea hotărârii, considerată nelegală. Situația e cu atât mai delicată, cu cât mai mulți zălăuani au apelat la sprijinul unui avocat pentru anularea deciziei autorităților locale.

Reclamanții susțin că hotărârea ar fi fost adoptată într-o ședință convocată pe repede înainte, iar aleșii locali nu ar fi fost informați corect. În faza inițială a proiectului, ridicarea imobilelor era prevăzută pe strada Cetății din Ortelec. Ulterior, amplasamentul a fost modificat, prin prisma unor schimbări survenite prin noul Plan Urbanistic General, aprobat luna aprilie a anului 2023. Într-un memoriu transmis Consiliului local al municipiului Zalău, aceștia afirmă că mutarea zonei, implicit construirea locuințelor pe terenul unde sunt ridicate garajele, nu ar fi fost susținută de o nouă hotărâre.

Demolarea garajelor, mărul discordiei

Neînțelegerile dintre cetățeni și autorități au apărut prin prisma demolării garajelor din zonă, aspect necesar construirii blocurilor. Acestea au un caracter provizoriu, după cum precizează Primăria Municipiului Zalău, aspect contracarat de reclamanți. Terenul pe care sunt amplasate aceste garaje aparține domeniului public, iar eliberarea spațiului este considerată o necesitate pentru dezvoltarea zonei. Potrivit autorităților locale, cele două blocuri ar urma să fie ridicate în afara spațiilor verzi, aspect contestat însă de reclamanți.

Consiliul local Zalău a convocat o ședință extraordinară pentru adoptarea HCL 184/2025, prin care este justificată urgența demarării proiectului, datorită termenului de finalizare. Cele două imobile ar trebui să fie gata în 30 iunie 2026, dată impusă prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR). Potrivit autorităților, Planul Urbanistic Zonal se află în acest moment în punctul de elaborare, iar toate condițiile de urbanism vor fi respectate.

În cazul în care hotărârea nu va fi revocată, zălăuanii anunță că vor apela la instanțele de judecată pentru suspendarea și anularea HCL nr. 184/2025. Mai mult, aceștia intenționează să solicite și atragerea răspunderii patrimoniale a celor implicați în emiterea actului, pe care îl consideră unul abuziv.

Necesitatea locuințelor pentru tineri

Acest conflict scoate în evidență o tensiune în ceea ce privește perspectivele de dezvoltare, cu precădere inițiativele care îi au în prim-plan pe tineri. Zalăul nu este primul oraș din România unde au fost adoptate măsuri privind demolarea garajelor, considerate de cei mai mulți inestetice și utilizate necorespunzător. Mulți și-au transformat aceste încăperi în zone de depozitare, insalubre, nicidecum în spații destinate autoturismelor. Nu puțini sunt proprietarii care își parchează mașinile în afara acestor garaje.

În marile orașe din țară, aceste construcții au fost demolate, iar terenurile unde erau amplasate au devenit parcări spațioase sau chiar locuri de joacă pentru copii. Mai mult, miza acestei decizii implică dezvoltarea orașului și reprezintă un pas important pentru atragerea tinerilor acasă. În cazul în care pentru mulți nu e vizibil, Zalăul e un oraș îmbătrânit, iar tinerii sunt tot mai răsfirați în alte orașe din România.
Construirea unor imobile e binevenită, în special în această perioadă, când tot mai puțini sunt românii care își permit un apartament. Cei mai mulți nici nu îndrăznesc să împrumute bani la bănci, iar chiriile sunt tot mai scumpe în marile orașe. De astfel de proiecte are nevoie Zalăul și chiar toată țara, deoarece tinerii nu-și permit propriile locuințe, în special cei aflați la început de drum în carieră.

5 Thoughts to “E necesar ca dezvoltarea orașului să continue. Garajele insalubre trebuie să fie o amintire”

  1. Anonim

    Ai dreptate, așa este! Ar trebui demolate toate garajele din oraș si facute parcări.

    1. Origene

      Asa-zisele garaje sunt de fapt depozite de vechituri, mașinile ocupând astfel două locuri, în plus arată oribil, iar aglomerările pe care le formează sunt sinistre. În Satu Mare au rezultat niște parcări deschise, prietenoase. Ar trebui dărâmate toate, ca orașul să poată respira.

  2. Anonim

    Vecin cu mine ,2 mașini nici una în garaj, deci are 3 locuri..

  3. Anonim

    Este bine venit acest proiect. Sunt urâte și murdare aceste garaje. Mai au un rol, locuri de înmultire a rozătoarelor. Trebuiesc facute parcări, dar aceste parcări să fie supravegheate video și atunci nu vor mai exista motive că nu avem mașina în siguranță. Toate parcările de reședință să fie monitorizate video. Cetățenii cinstiți nu au ce ascunde.

  4. Anonim

    In Dumbrava nord la garajele de la blocu N96 ,locatarii cresc gaini si iepuri . Majoritatea nu au masina.

Leave a Comment