Dupa aproape 2.000 de ani: Dacii si romanii s-au luptat la Castrul de la Porolissum

Dupa aproape 2.000 de ani: Dacii si romanii s-au luptat la Castrul de la Porolissum

Luptele dintre daci si romani au atras duminica un public numeros la Castrul Roman din Moigrad. Sutele de spectatori au fost vadit impresionate de punerea in scena a celor mai importante momente de lupta din primul razboi daco-roman, eveniment de la care s-au implinit 1.910 ani. La Complexul Arheologic Porolissum de la Moigrad s-au aflat duminica, nu numai salajeni, ci si oaspeti din judetele Cluj, Bihor, Maramures, Satu Mare, Alba, din Bucuresti, dar si din strainatate, care au asistat la reconstituirea istorica a bataliei de la Tapae si a cuceririi cetatii Sarmizegetusei de catre romani.

Peste 100 de combatanti s-au luptat de-adevaratelea

Spectatorii au aratat un interes deosebit manifestarii care s-a dorit a fi o regizare cat mai fidela din punct de vedere istoric a evenimentelor petrecute, sub bagheta specialistilor de la Muzeul Judetean de Istorie si Arta din Zalau. Acestia au reconstituit etapele razboiului daco-roman, de la declararea lui de catre romani, atacul acestora, batalia de la Tapae, contraatacul dacilor, asediul Sarmizegetusei si pacea ceruta de daci.

In lupta, au fost antrenati peste o suta de daci si romani, in tinuta de lupta adecvata, membrii trupelor specializate de reconstituire istorica: Terra Dacica Aeterna din Cluj, Vulturii din Calata (judetul Cluj), Lupii Pustei (Oradea), doua trupe pregatite de Asociatia Amicii Muzeului din Zalau, respectiv, Cohors III Campestris si Lupii Daciei (formate din voluntari).

Cativa spectatori ne-au spus ca au fost impresionati de regizarea scenelor si evenimentelor asa cum erau ele in realitate si despre care prea putine au aflat la orele de istorie. Este cu totul altceva sa vezi pe viu o astfel de desfasurare de forte, un camp de batalie cu soldati, imbracati si echipati cu armele necesare, care se incaiera ca pe vremuri. Au fost binevenite si detaliile oferite de prezentatori, care au venit in completare cu informatii pe parcursul derularii razboiului. Chiar si muzica din fundal a avut efectul ei, ne-a declarat unul din spectatori.

Festivalul, un castig pentru Salaj si pentru public

Oficialitatile judetene prezente la manifestare s-au referit, in deschiderea oficiala a Porolissum Fest, la locatia generoasa in care s-a desasurat festivalul si la importanta realizarii acestui gen de evenimente la castru, cel mai emblematic obiectiv al judetului. Organizarea evenimentelor istorice si culturale la Castrul de la Porolissum este benefica nu doar imaginii Salajului; cel mai mare castig este al publicului, care deopotriva se relaxeaza si afla lucruri noi.

Este pentru prima oara cand organizam un astfel de eveniment de reconstituire istorica, nu doar de defilari de trupe. A fost o desfasurare impresionanta de forte, un scenariu greu de pus in practica si a implicat foarte multa munca din parte organizatorilor. Dar sunt multumita ca totul s-a realizat in grafic, ca am reusit sa capacitam trupele de reconstituire si am realizat toate scenele de lupta care erau in program.

Pe de alta parte, asteptarile noastre vizavi de public au fost mai mari. Cred, insa, ca toti aceia care au participat la momentele organizate de noi au petrecut, aici, la Castru, un timp placut si au trait o experienta inedita. Sunt convinsa ca spectatorii vor fi purtatori de mesaj si ca demersul nostru va fi, pe viitor, si mai bine receptat prin prezenta mai numeroasa a publicului, a aratat Corina Bejinariu.

Mancare in ton cu vremurile

Publicul a vizitat intreaga tabara romana de la Castru, a participat la intrecerile de tras cu arcul sau aruncatul lancii, si a gustat mancarea soldateasca pregatita de Mircea Groza si echipa sa. Mancarea romana, tocanita de linte, paine si vin, a fost apreciata atat de spectatori, cat si de luptatori, care au fost rasplati, astfel, pentru eroismul de care au dat dovada pe campul de batalie. Iscusitul bucatar ne-a dezvaluit cateva din secretele si ingredientele de care s-a folosit la prepararea mancarii. Asa numita tocana de Ostia, care era servita soldatilor romani, se prepara din carne de purcel, ceapa, praz, ceapa verde, miere de albine, coriandru si piper zdrobit (nu macinat), vin alb sec, sare, verdeata (la alegere, leustean, menta, praz, marar). Garnitura se pregateste din linte scazuta, gatita cu ulei de masline, menta, leustean, amidon, ceapa, ceapa verde, sare, piper.

Painea, fie alba, fie neagra, pe care o vedeti aici este pannis militaris, si se aseamana cu ceea ce popular numim noi langalau. Este ca o placinta, pe care e crestata crucea crestina. O patrime din ea (un cuadrat) este portia pe o zi pentru un soldat, de aici a ramas si expresia, un codru de paine. Vinul servit este pentru campanie, pentru deplasare, fiind un vin greu, care contine si o fiertura speciala. Aceasta se face cu mirodenii: nucsoara, cuisoare, enibahar, batoane de scortisoara, care se fierb impreuna cu un buchet de menta si busuioc verde. In aceasta infuzie se adauga cateva smochine si stafide, precum si miere. Compozitia reprezinta o treime din cantitatea de vin servita soldatilor, a explicat Mircea Groza.

Romanii au uitat sa ne faca drumul

Porolissum Fest a starnit curiozitatea celor prezenti, care se intreceau in a suprinde cu aparatele de fotografiat si camerele video toate scenele petrecute la castru. Cu siguranta, atat romanii, cat si strainii veniti la Moigrad au petrecut clipe de neuitat si vor reveni la editiile viitoare, pe care organizatorii spera sa le transforme in manifestari de anvergura internationala. Pana atunci, speram ca va fi refacuta si calea de acces din sat, mai ales pe panta spre obiectiv. Poate ar fi fost mai bine ca romanii sa ne fi facut drumul, daca tot si-au incropit tabara militara la Moigrad, pentru ca drumul de piatra din incinta dainuie si astazi, in timp ce drumurile noastre sunt praf si pulbere.

Leave a Comment