Drum bun si cale batuta catre Mlastina de la Iaz!

Drum bun si cale batuta catre Mlastina de la Iaz! Mlastina de la Iaz este o rezervatie naturala cu peisaje superbe in care se ascund specii rare de flora si fauna, fiind una dintre cele mai frumoase zone din judetul Salaj. Pe langa peisagistica extraordinara, aria naturala protejata iese in evidenta prin descoperirea unei specii de coleoptere (gandaci), unicat in intreaga tara. Aceasta rezervatie de importanta deosebita pentru judet este pusa in valoare printr-un proiect cu finantare europeana de peste 565.000 de euro. Intre obiectivele principale ale proiectului se numara promovarea ariei protejate si dezvoltarea turistica a zonei.

Promovare prin panouri publicitare

Rezervatia naturala Mlastina de la Iaz este una de tip floristic, faunistic paleontologic si peisagistic, cu o suprafata de zece hectare si o adancime maxima in zona de mlastina de 5,1 metri, situata la baza piemontului nord-estic al Muntilor Plopis, la o distanta de 1,5 kilometri de intravilanul satului Iaz. Pentru a scoate in evidenta frumusetile zonei, Consiliul Local Plopis a accesat mai multe proiecte de dezvoltarea regiunii, cel mai important fiind proiectul Managementul durabil al rezervatiei naturale Mlastina de la Iaz, co-finantat prin Programul Operational Sectorial (POS) Mediu.

Potrivit administratorului public al comunei Plopis, Alexandru Bodea, pana la aceasta data au fost realizate peste 80 la suta din obiectivele proiectului. A fost elaborat planul de management al mlastinii, urmand a se intocmi si o harta detaliata pentru o mai buna cunoastere a rezervatiei naturale. De asemenea, au fost finalizate lucrarile de asfaltare a drumului catre mlastina, in vederea facilitarii accesului in zona si cu mijloace de transport. Mai mult, urmeaza a fi amplasate sase panouri publicitare la intrarile in judet pe drumurile nationale, fiind in lucru toate procedurile de avizare, a afirmat Alexandru Bodea.

Obiectivul general al proiectului este asigurarea unui management durabil in aria naturala protejata de interes national de la Iaz. Acesta presupune conservarea habitatului si a florei si faunei specifice ariei naturale protejate in scopul protectiei si imbunatatirii biodiversitatii si a patrimoniului natural. Un alt aspect important al proiectului este constientizarea populatiei cu privire la importanta protejarii mediului inconjurator. In acest sens, au fost demarate diverse cursuri in scolile din cele zece comune de pe Valea Barcaului. Au fost sustinute dezbateri, sesiune de informare si concursuri de desene, urmate de o vizita a elevilor la Mlastina de la Iaz. Realizarea proiectului va contribui la protectia si imbunatatirea calitatii mediului si a standardelor de viata in Romania, precum si la conformarea cu prevederile legislatiei de mediu nationale si comunitare.

Valoarea totala a proiectului este de 674.182 de euro, co-finantarea fiind asigurata prin POS – Axa Prioritara 4

Leave a Comment