Două şcoli moderne au fost inaugurate în comuna Horoatu Crasnei

Peste 200 de copii din comuna Horoatu Crasnei, elevi şi deopotrivă preşcolari, învaţă începând din acest an şcolar în două şcoli modernizate cu bani europeni. Este vorba despre Şcoala Gimnazială din centrul de comună şi de Şcoala Gimnazială din localitatea Stîrciu, unităţi de învăţământ care au fost inaugurate la finalul săptămânii trecute. Inaugurarea a avut loc vineri, 11 octombrie, în prezenţa autorităţilor publice locale şi judeţene, a reprezentanţilor Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) Sălaj, a cadrelor didactice, dar şi a elevilor din cele două localităţi.

Cele două şcoli au fost modernizate şi dotate cu toate echipamentele necesare procesului educativ, graţie unui proiect european POR-Axa 3, Domeniul Major de intervenţie 3.4, „Reabilitarea – modernizarea – dezvoltarea şi echiparea infrastructurii educaţionale preuniversitare, universitare şi a infrastructurii pentru formarea profesională continuă”.
Lucrările pentru reabilitarea Şcolii Gimnaziale din Horoatu Crasnei au demarat în urmă cu mai bine de doi ani, iar proiectul a vizat reabilitarea clădirii, a căilor de acces, a instalaţiei termice, sanitare şi electrice. De asemenea, în incinta unităţii de învăţământ a fost construită şi o sală de sport cu o suprafaţă de 600 de metri pătraţi, dotată cu vestiare, grupuri sociale, dar şi cu o încăpere destinată materialelor sportive. Potrivit reprezentanţilor unităţii de învăţământ din Horoatu Crasnei, proiectul de reabilitare a şcolii a vizat şi creşterea nivelului de dotare cu sisteme informatice şi didactice moderne, astfel încât fiecare sală de clasă a fost dotată cu câte un calculator, iar materialele didactice de ultimă generaţie sunt nelipsite în procesul educaţional al celor aproximativ 100 de elevi care studiază în această şcoală.
De asemenea, la Şcoala Gimnazială din localitatea Stîrciu, o unitate de învăţământ reconstruită aproape în totalitate, s-au investit circa 6 milioane de lei. Proiectul pentru modernizarea şcolii a demarat în primăvara anului 2011, însă la finalul anului trecut, în luna noiembrie, când lucrările erau aproape de final, unitatea de învăţământ a căzut pradă unui incendiu, care a mistuit în proporţie de 80 la sută clădirea. Imediat după tragedie a început reconstrucţia şcolii. “Anul trecut, în luna noiembrie, când lucrările de reabilitare şi modernizare a şcolii erau realizate în proporţie de 80 la sută s-a întâmplat tragedia. Tot ce s-a construit a ars. Imediat a început la reconstrucţia acesteia. A fost o pierdere de aproximativ zece miliarde de lei, însă, astăzi ne bucurăm cu toţii că în localitatea Stîrciu avem o şcoală nouă refăcută din temelii”, a precizat Florian Sur, primarul comunei Horoatu Crasnei. Datorită proiectului amintit, la Şcoala Gimnazială din Stârciu, cei aproximativ 100 de elevi şi preşcolari beneficiază de toate dotările necesare: grupuri sanitare dotate cu duşuri şi apă caldă, sistem centralizat de încălzire, calculatoare, videoproiectoare, materiale didactice, dar şi de o sală de sport modernă, inclusă în proiectul de reabilitare a unităţii de învăţământ din localitatea Stîrciu.

Alte articole

One Thought to “Două şcoli moderne au fost inaugurate în comuna Horoatu Crasnei”

  1. Anonim

    mai lasatine cu PDL-isti ca ei au semnat contracte iar altii au trebuit sa aducsa bani sa le termine,pe cand fostul primar nu sa inteles cu nimeni,chiar daca a fost invitat nu a acceptat sa fie prezent

Leave a Comment