Doar şase zile de arest preventiv pentru furt, tâlhărie şi tentativă la tâlhărie

Judecătorii sălăjeni şi-au motivat decizia de cercetare în stare de libertate a minorului de 14 ani, Tudor D., acuzat de furt în formă continuată, tâlhărie şi tentativă la tâlhărie: şase zile de arest preventiv sunt suficiente. Aceasta este decizia magistraţilor care au admis recursul „micului” tâlhar împotriva măsurii de arestare preventivă pentru 15 zile dispuse de prima instanţă de judecată.
Purtătorul de cuvânt al Tribunalului Sălaj, Mirela Lazoc, a declarat că judecătorii care au admis recursul înaintat de inculpat împotriva măsurii de arestare preventivă au motivat decizia considerând că acesta a primit un avertisment serios asupra conduitei sale. „Magistraţii au analizat situaţia şi au constatat că inculpatul a executat şase zile de arest preventiv, măsura care poate constitui un avertisment serioas asupra conduitei sale şi a gravităţii faptelor săvârşite. De asemenea, datorită vârstei fragede, acesta se bucură de un tratament special din partea legiuitorului, care consideră că luarea unei alte măsuri preventive neprivative de libertate este suficientă pentru atingerea scopului”, ne-a declarat Mirela Lazoc.
Reamintim că, în data de 18 octombrie, adolescentul a intrat într-o grădiniţă din municipiu de unde a sustras o poşetă în care se aflau documentele unei persoane şi suma de 130 de lei. Şi în următoarea zi, minorul s-a deplasat în aceeaşi grădiniţă de unde a mai furat o geantă în care se aflau 500 de lei. Activitatea infracţională a continuat în noaptea de 3 spre 4 noiembrie, când a sustras prin violenţă telefonul mobil al unei tinere care tocmai intrase în scara blocului. Ulterior, minorul a mai încercat să smulgă geanta unei femei în plină stradă, fără a reuşi acest lucru.
Demarând cercetările, oamenii legii l-au identificat şi reţinut pe minor, ca fiind Tudor D., de 14 ani, din Zalău. În data de 7 noiembrie, acesta a ajuns în faţa judecătorilor la propunerea procurorilor de arestare preventivă sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de furt în formă continuată, tâlhărie şi tentativă la tâlhărie. Judecătoria Zalău a admis cererea procurorilor, emiţând un mandat de arestare preventivă pentru o perioadă de 15 zile. Inculpatul a declarat imediat recurs, dosarul ajungând, în data de 12 noiembrie, în mâinile magistraţilor Tribunalului Sălaj. După casarea hotărârii Judecătoriei Zalău, magistraţii instanţei superioare au rejudecat în fond cauza dispunând în cazul minorului măsura obligării de a nu părăsi localitatea de domiciliu, respectiv oraşul Zalău, pe o perioadă de 30 de zile.
Dacă va fi găsit vinovat, Tudor D. ar putea ajunge în spatele gratiilor. Fiind minor, riscă jumătate din limitele prevăzute de lege pentru săvârşirea infracţiunilor de furt în formă continuată, tâlhărie şi tentativă la tâlhărie.

Alte articole

Leave a Comment