Arderile necontrolate, de trei ori mai multe decat anul trecut

Arderile necontrolate, de trei ori mai multe decat anul trecut

Dezastrul din judetul Sibiu, unde zeci de hectare de padure au fost mistuite de flacari, este la un pas sa se repete in Salaj. Inconstienta populatiei, neglijenta si lipsa de responsabilitate fac ca aproape zilnic sa fie inregistrate in judetul nostru incendii de vegetatie uscata, izbucnite din focul aprins de oameni pentru a-si igieniza terenurile agricole. Situatia este extrem de ingrijoratoare, dat fiind ca in acest an au fost de trei ori mai multe astfel de incendii decat in 2010 si de doua ori mai multe fata de 2009.

Salajenii devin tot mai indiferenti, de la un an la altul, in privinta respectarii masurilor de igienizare a terenurilor. Peste 150 de arderi necontrolate au fost inregistrate, de la inceputul anului si pana in prezent, la nivelul judetului, de trei ori mai mult fata de totalul incendiilor de acest fel raportate anul trecut si dublu fata de 2009.

Incendiile provocate ca urmare a nerespectarii masurilor de igenizare a terenurilor pun pe drumuri, aproape zilnic, in ultima perioada, autospecialele de interventie ale pompierilor salajeni. Potrivit informatiilor furnizate de purtatorul de cuvant din cadrul Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta Porolissum al judetului Salaj, Lucian Jacodi, de la inceputul anului si pana in prezent, au fost raportate 155 de arderi necontrolate de-a lungul intregului judet, ponderea fiind inregistrata in luna martie, cu un numar de 55 interventii. Indiferenta cu care unii oameni igienizeaza terenurile utilizand focul pun pe drumuri, in fiecare zi, pompierii salajeni. Statisticile releva o situatie cu atat mai ingrijoratoare cu cat, in perioada scursa din acest an, s-a inregistrat un numar semnificativ mai mare de arderi necontrolate fata de anii anteriori. Mai precis, in anul 2009, au fost raportate 86 de incendii de vegetatie uscata, cu ponderea in luna aprilie, respectiv 34 de astfel de arderi. Anul trecut au fost inregistrate doar 44 de astfel de incendii, jumatate dintre acestea fiind in luna martie, a precizat purtatorul de cuvant.

In scopul preintampinarii aparitiei si extinderii incendiilor de vegetatie uscata, reprezentantii inspectoratului atrag atentia populatiei sa respecte masurile ce se impun. Arderea resturilor vegetale, gunoaielor, deseurilor si altor materiale combustibile se face numai in locuri special amenajate ori pe terenuri pregatite, cu luarea masurilor ce se impun pentru impiedicarea propagarii focului la vecinatati. Dupa aprindere, focul va fi supravegheat pana la stingere. In cazul conditiilor meteo nefavorabile, se va renunta la incendieri. La apropierea noptii sau la terminarea arderii este obligatorie stingerea totala a focarului. Cenusa va fi stinsa cu apa si depozitata in locuri speciale. Distantele minime de siguranta la care se poate face focul sunt: la 50 de metri fata de materialele combustibile sau cladiri, la 100 de metri fata de depozite de furaje; la 200 de metri fata de liziera padurii. Se vor lua masuri pentru preintampinarea jocului copiilor cu focul prin atentionarea si supravegherea permanenta, pentru a nu provoca incendii. Administratia locala va stabili o zi pe saptamana cand este permis a se utiliza focul deschis pentru igienizarea gospodariilor cetatenesti, cu luarea tuturor masurilor de protectie la foc.

Nerespectarea acestor masuri atrage dupa sine sanctiuni contraventionale destul de consistente. Pompierii ii avertizeaza pe cei care dau foc vegetatiei ca, in cazul in care vor fi prinsi, risca amenzi cuprinse intre 1.000 si 2.500 de lei.

Leave a Comment