Amenzi usturătoare pentru cei care au dat foc vegetaţiei uscate

Sălăjenii continuă să ignore avertismentele pompierilor şi dau foc terenurilor agricole pe care le deţin, pentru a le curăţa de resturile de vegetaţie uscată rămasă după trecerea iernii.
Numai în cursul zilei de miercuri, 29 martie, echipele Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) „Porolissum” Sălaj au intervenit de 11 ori pentru a stinge flăcările ce au cuprins 65 de hectare de teren cu vegetaţie şi nouă hectare litieră de pădure. Incendiile s-au produs în Bizuşa Băi, Cristelec, Nuşfalău (8 hectare), Coşeiu (10 hectare), Călacea, Dăbîceni, Jibou, Ileanda, Cerîşa, cu extindere și la fond forestier al localităților Bercea (17 hectare de vegetaţie şi patru hectare litieră pădure) și Fântânele Rus (20 hectare teren cu vegetaţie uscată şi cinci hectare litieră pădure).
În încercarea de a-i determina pe cetăţeni să renunţe la acest obicei prost, reprezentanţii ISU Sălaj au efectuat, în luna martie, o amplă acţiune de control pentru prevenirea incendiilor provocate de utilizarea focului deschis pentru arderea miriştilor, vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale, în mai multe zone din judeţul Sălaj.
În urma controlului au fost aplicate 13 amenzi de 31.600 de lei pentru nerespectarea prevederilor legale referitoare la arderea vegetaţiei uscate. Controalele vor continua, ISU reamintind cetăţenilor că potrivit HGR. 537/2007 articolul 1, aliniatul 3, literele r şi s, arderea resturilor vegetale, gunoaielor, deşeurilor şi a altor materiale combustibile, fără obţinerea permisului de lucru cu foc şi fără luarea măsurilor pentru împiedicarea propagării focului la vecinătăţi precum şi amenajarea locurilor pentru utilizarea focului deschis în condiţii şi la distanţe care favorizează propagarea focului la construcţii, depozite, culturi agricole, păduri, plantaţii şi alte vecinătăţi constituie contravenţie şi se sancţionează cu amenda de la 1.000 lei la 2.500 lei.

Leave a Comment