Amenzi de sarbatori date de Protectia Consumatorilor

Amenzi de sarbatori date de Protectia ConsumatorilorDupa contabilizarea activitatilor de control desfasurate in perioada sarbatorilor de iarna, respectiv in intervalul 21-31 decembrie 2009, reprezentantii Comisariatului Judetean pentru Protectia Consumatorilor (CJPC) Salaj ne-au pus la dispozitie rezultatele obtinute. In conformitate cu programul tematicilor de control, comisarii CJPC Salaj au organizat actiuni de verificare a taximetristilor, a modului de comercializare si etichetare a alimentelor specifice sarbatorilor de iarna, precum si respectarea conformitatii, a calitatii si a conditiilor de comercializare a alimentelor comercializate in unitati de alimentatie publica.

Au fost controlati, impreuna cu reprezentantii Politiei Rutiere, 16 operatori care isi desfasoara activitatea in regim de transport taxi. La noua dintre acestia s-au aplicat sanctiuni contraventionale pentru: neafisarea la loc vizibil, in interior, a tarifelor practicate de distanta, de stationare, de zi si pe timp de noapte, precum si ecusonul cu numele si fotografia conducatorului auto.

In ceea ce priveste modul de comercializare si etichetare a alimentelor specifice sarbatorilor de iarna, controlul s-a desfasurat in reteaua comerciala si a urmarit in principal urmatoarele produse: carne preambalata, produse zaharoase, ciocolata si produse din ciocolata, produse de cofetarie si produse de patiserie. A fost controlata o cantitate de 413,2 de kilograme din aceste produse, fiind descoperite nereguli la: 39,15 kilograme in valoare de 41 de lei, produse oprite definitiv de la comercializare, si la alte 17, 5 kilograme in valoare de 173,6 lei, produse oprite temporar de la comercializare, pana la remedierea deficientelor constatate si intrarea in legalitate.

Referitor la respectarea conformitatii, a calitatii si a conditiilor de comercializare a alimentelor comercializate in unitati de alimentatie publica s-au verificat, in principal, urmatoarele: existenta documentelor de provenienta, verificarea directa a caracteristicilor organoleptice, starea ambalajelor, incadrarea in cantitate neta a termenului de valablitate si a durabilitatii minimale, respectarea retetelor de fabricatie si a cantitatii-volum pe portie. Au fost controlati 10 operatori economici, la noua dintre acestia fiind constatate abateri pentru care s-au aplicat trei amenzi in valoare de 6.100 de lei si sase avertismente, ne-a comunicat directorul coordonator adjunct al CJPC Salaj, Claudiu-Cosmin Silaghi.

Tot in perioada efectuarii controalelor tematice, la CJPC Salaj au fost inregistrate reclamatiile a zece salajeni. Dintre acestea cinci au fost intemeiate, fiind cercetate si solutionate in favoarea consumatorilor, intr-un caz, reprezentantii de la Protectia Consumatorilor neputand proba veridicitatea aspectelor semnalate.

Alte articole

Leave a Comment