Administratorii de bloc vor putea lucra și cu contract de prestări servicii

Persoanele fizice vor putea să lucreze ca administratori de bloc în baza unui contract de muncă sau în baza unui contract de prestări servicii, conform unui proiect de act normativ trecut recent de Parlament și aflat la promulgare. În prezent, singura opțiune legală a asociațiilor de proprietari este angajarea în baza contractului individual de muncă.

Asociațiile de proprietari vor putea să angajeze administratori de bloc fie în baza unui contract individual de muncă, fie în baza unui contract de prestări servicii, prevede un proiect de lege care se află acum la șeful statului pentru promulgare. Documentul, care urmează să înlocuiască actualul cadru legislativ (Legea nr. 230/2007), mai trebuie să primească semnătura președintelui Klaus Iohannis pentru a se putea aplica.

„Administratorii sunt angajați pe bază de contract individual de muncă sau contract de prestări servicii, cu respectarea prevederilor legale în vigoare”, scrie în document. În momentul de față, potrivit Legii nr. 230/2007, singura varianta legală de a angaja persoane fizice pentru a administra imobile este contractul de muncă.

Persoanele care vor candida pentru funcția de administrator de bloc vor trebui să prezinte comitetului executiv al asociației de proprietari atât documentele prevăzute de lege, cât și alte documente solicitate, printre care obligatorii vor fi: atestatul care dovedește că persoana în cauză poate lucra ca administrator; cazierul judiciar, pentru a atesta că persoana în cauză n-a suferit nicio condamnare, prin hotărâre judecătorească definitivă, pentru o infracțiune economico-financiară.

În altă ordine de idei, pe lângă posibilitatea de a angaja persoane fizice sau persoane juridice specializate pentru administrarea blocului, proiectul de lege introduce și o a treia variantă: persoanele fizice autorizate.

Leave a Comment