Vremea trece!

Daca intr-un material anterior vorbeam despre felul in care, la motiunea de cenzura, toti au avut de pierdut, la smecheriile cu Legea Educatiei, toti au avut de castigat. Dupa cum se stie, proiectul Legii Educatiei a fost retras de pe parcursul procedural de la senat, pentru aprobarea de catre parlament printr-o procedura rapida, prin asumarea raspunderii de catre guvern. Varianta legii pe care guvernul ar fi urmat sa-si asume raspunderea a fost una convenita cu UDMR. Curtea Constitutionala a dat un verdict de neconstitutionalitate (ce a vizat procedura si nu fondul legii) si a blocat toate aranjamentele.

Este bine sa recapitulam ca ne aflam imediat dupa ce motiunea de cenzura a cazut fara drept de apel. Blocul puterii s-a comportat atunci, ca un monolit tinut strans de un liant puternic de interese. Daca cei din UNPR doreau doar o relaxare a dosarelor ce-i apasa pe cei mai multi dintre ei si niste promisiuni de functii in administratie, UDMR-ul avea promisiunea maghiarizarii unei parti din invatamantul romanesc. Circul ce s-ar fi creat in cadrul dezbaterilor parlamentare ar fi taiat, cu siguranta, din pachetul promis ungurilor si de aceea s-a optat pentru varianta asumarii raspunderii guvernamentale.

Varianta proiectului guvernamental cuprindea prevederi dragi UDMR-ului, nu insa foarte iubite de parlamentarii ardeleni din oricare alte partide (din arcul puterii sau nu). In aceste conditii toti au avut de castigat. Guvernul si-a tinut promisiunea fata de unguri, iar Curtea l-a salvat de o ruptura totala cu ce a mai ramas din sustinerea publica. Parlamentarii PDL au rasuflat usurati ca au scapat de situatii penibile pe care cu greu ar fi putut sa le explice electoratului. Prin revenirea proiectului in parlament, votul va fi la gramada si raspunderea se disipeaza. Cel mai fraierit a iesit UDMR-ul din toata povestea.

Fraierit, dar nu in pierdere. Poate nu va obtine tot ce si-a propus, insa macar copertele de plastic ale unor manuale vor putea avea cocarde unguresti. Oricum, acest experiment politic va determina gruparea ungureasca sa actioneze pe viitor mult mai atent, solicitand chiar garantii, pentru atingerea obiectivelor (pastorului Tokes), de care se apropie tot mai mult. Daca PNL nu a avut mai mult decat rolul mamei purtatoare, PSD-ul s-a amestecat fara sa stie unde vrea sa ajunga. Lui Ponta i-a scapat o declaratie la nivelul lui de…intelepciune: iata dom-le ca institutiile statului in sfarsit functioneaza!

Daca noi, oameni simpli necalificati in d-ale smecheriilor politice, am facut pe coltul ziarului o analiza a balantei politice a castigurilor si am ajuns la aceste concluzii (poate distorsionate) este greu explicabil cum PSD-ul nu are un laborator care sa pregateasca actiuni si atitudini politice. Nici macar dupa ce Marko Belo a amenintat cu iesirea de la guvernare nu a vazut PSD-ul aceasta tesatura inteligenta care evident a fost aranjata? Pe cine ameninta Marko cu iesirea de la guvernare? Oare nu pe combinatorul sef? // Urmatoarea mare confruntare va fi aprobarea bugetului pe anul 2011, actiune la care Ponta a declarat ca PSD-ul nu va participa daca nu dispare Anastasei de la conducerea CD.

Lipsa de tact la dezbaterea bugetului poate genera costuri mari pentru PSD. Ce mi se pare interesant este ca opozitia nu se manifesta ca o forta care intra-devar doreste sa ia puterea. Asta ar putea determina o perioada de asteptare, probabil pana la sfarsitul primaverii, cu rabufniri mai mult hormonale decat fundamentate politic, perioada in care se vor acumula energii (si de o parte si de cealalta) pentru o ajustare de fond, inevitabila a clasei politice. /// In agricultura dupa un an bunicel, nu vor mai exista multe motive de scandal si pretexte pentru colindatori (nemultumiti) pe la MADR. Dupa o serie de raiduri politice, ministrul Tabara deja mult mai popular decat ultimii predecesori, va trebui sa-si inventarieze zicerile si sa pregateasca politicile de implementare si sustinere din partea MADR. Altfel raman ziceri.

Atat noi cat si altii, ne vom stradui sa retinem aceste ziceri pentru a le reaminti candva. Ne bucuram ca ministrului i-a trecut putin nervozitatea in legatura cu terenul nelucrat si a venit cu explicitari corecte in legatura cu suprataxarea acestora, care se va reduce la neacordarea subventiei cuvenite suntem bunele practici agricole si de mediu. Piata interna a cerealelor este controlata de grupari curioase care nu promoveaza o politica .. durabila a sectorului. Cu atat mai putin vor colabora acestea, cu autoritatile pentru mentinerea anumitor echilibre pe piata. Atata timp cat butoanele nu sunt gestionate ci doar manipulate de autoritati, caracatita mafiei din agricultura va prospera in continuare.

Reluarea exportului de carne (de porc) prin obtinerea accesului pe pietele europene, ne pune in fata unei concurente dure (pret/ calitate) care nu contureaza un succes previvibil. Sub nasul autoritatilor se dezvolta mafia pietelor volante. Pe langa aranjamente de fatada, aici gasim preturi de Bruxelles si calitate de ..Pocraca! Sunt multe ziceri si multe de facut!// Este timpul asezarii gandurilor, proiectarii constructiilor, elaborarii mecanismelor si a pargiilor de implementare. Pentru ca, vremea trece, domnule ministru!

Leave a Comment