Tara arde si fruntea se piaptana

Cu o regularitate de ceas cantator elvetian, cei din fruntea tarii stiu sa se opreasca din agitatia zilnica si sa nascoceasca o jucarie care sa tina o vreme populatia cu ochii cascati ca la poarta noua. Asemenea jucarii am gasit prin toate colturile tarii si problema care doare este costul lor. Sunt scumpe si foarte scumpe, fie ca se numesc fantani arteziene, gradini cu flori fara noima, sosele suspendate, Aqualand in centru de urbe, parcari care de care mai subterane sau seri cu samba pe litoral. Toate sunt proiecte exotice prin care administratiile locale doresc, cica, sa aduca imbunatatiri si infrumusetari vietii romanului de rand sau, altfel spus, sa faca sa-i salte inima de bucurie ca traieste in minunata Romanie. In plina criza, fireste, fiindca sefii din primarii o tin una si buna: nu poti sa iesi din criza mlastinoasa a fondurilor fara a cheltui bani. Proiectele ar trebui sa bucure cetatenii, iar edilii sustin ca toate se fac in urma unor sondaje de opinie, prin care populatia si-a exprimat clar vrerea. De fapt, judecate la rece, lucrurile stau cu totul altfel. Fireste ca intrebat ce si-ar dori, in entuziasmul omului care a dat peste pestisorul de aur, romanul va cere luna de pe cer si putin am mai avea pana sa-i vedem pe primari achizitionand parcele pe satelitul natural al pamantului, pentru a le exploata ulterior la suprapret. In realitate, romanii au o nevoie acuta de infrastructura rutiera, cu parcari decente, au nevoie de apa si canalizare, de grupuri sanitare functionale la scolile din mediul rural, de sisteme de irigatii in agricultura, nu de proiecte de diveritisment si bon-ton.

Este un lucru siut ca, in primul rand, se acopera nevoile primare, lasandu-le pe restul in coada listei. Insa ceea ce fac autoritatile nooastre nu se cheama rezolvarea prioritatilor, ci nebunia de pe urma a imparatului.

Daca stai sa cauti motivele acestor nebunii de proiecte, descoperi ca exista, totusi, o explicatie: se aleg proiecte exotice, fabuloase din cauza ca nimeni nu le stie costul real, ivindu-se, astfel, ocazia de a ciupi din banii publici. Pentru o parcare supraterana, dar etajata, costurile se pot calcula: trebuie sa ridici un bloc cu patru nivele, spre exemplu, din care elimini peretii exteriori. Asadar, orice constructor iti poate spune suma necesara. In schimb, la o parcare subterana, cu etaje, costurile pot

Leave a Comment