Stranuta PSD-ul si raceste PNL-ul

Ce i-o fi apucat? De la ce s-au luat Ponta si Geoana? Care-s dedesubturile? Ce urmaresc? Conducerea Senatului este o miza importanta, deoarece acolo se blocheaza toate legile de luni bune, lasand puterii o guvernare mai degraba de provizorat decat una bazata pe proiecte politice majore. Cum s-o piarda?

Prima analiza pe care am citit-o despre galceava pesedista punea totul pe seama … prostiei. Ei, nici chiar așa. Pesediștii sunt malefic de competenți cand vine vorba de legi, regulamente și manevre parlamentare, așa ca, cine-i banuiește de prostie in cazul deciziei de a-l schimba pe președintele Senatului greșește.

Cronologic, totul a inceput cu vizita lui Mircea Geoana in SUA. Sub justificarea unei vizite obișnuite și sub influența unei insuportabile dureri in cot de vizele romanilor, Mircea Geoana s-a deplasat peste ocean pentru a-și oferi serviciile de etern candidat, dupa cum indica programul intalnirilor sale pe taram american. De notat: bine ca nu s-a dus, din nou, la Moscova! De cand cu instalarea scutului american anti-racheta a inceput pelerinajul liderilor politici romani la Washington. Beauty Contest, cum ar zice americanii! La revenirea in tara, Geoana s-a oferit presei ca posibil candidat la președinție. Nimic despre vize. Vizat direct, insa: Crin Antonescu. Argumentul lui Mircea Geoana: protocolul USL, care nu prevede ca, musai, PNL va desemna candidatul. Absolut corect, asa este, conform Protocolului de Functionare al uniunii, candidatul USL la presedintia Romaniei se va stabili pe baza insumarii rezultatelor unor sondaje de opinie.

Imediat, presedintele PSD Victor Ponta a reactionat acuzandu-l pe Geoana ca si-a arogat in SUA titlul de lider al opozitiei, i-a reprosat din nou acestuia pierderea alegerilor prezidentiale, dar a subliniat ca nu va initia procedura de inlocuire a acestuia de la presedintia Senatului daca PSD risca sa piarda postul. Pana aici am putea spune ca tot ce a facut Ponta a fost sa-l linisteasca pe Antonescu si sa-l reasigure ca intelegerea lor ramane valabila. Dupa cateva zile Ponta s-a schimbat radical, fara sa fi intervenit un alt eveniment cunoscut publicului. O sedinta a BPN si o vizita la grupul PSD de la Senat, a declansat bomba: senatorii pesedisti au votat retragerea sprijinului politic pentru Mircea Geoana si inlocuirea acestuia cu Titus Corlatean la conducerea Camerei Superioare a Parlamentului. O bomba cu fas, pentru ca la propunerea de inlocuire sedinta de plen a fost suspendata iar ideea, abandonata! Semnalul de stop-joc l-au dat adevaratii grei din PSD, Iliescu si Nastase. Ponta s-a multumit cu o decizie de excludere care nu are efecte, din partea unei comisii de integritate de care pana acum nu stia nimeni ca exista si nici n-a existat pentru altii (senatorul puscarias Voicu, de exemplu) pana la Mircea Geoana. Chiar daca va fi exclus, Mircea Geoana ramane presedintele Senatului ca senator independent si va putea actiona exact la fel ca pana acum. Atunci, pentru ce tot scandalul?

O varianta ar fi aceea ca Victor Ponta vrea sa se desprinda de imaginea de papusa comandata de altii. Simuleaza ca s-ar ciondani cu Iliescu si Nastase dar loveste in cel mai vulnerabil pesedist, invinsul Geoana, nu se pune cu greii. Nu chiar degeaba. Eliminarea unui nume si a unei grupari adverse din partid, chiar daca nu ajuta prea mult in prezent, ar fi benefica mai incolo, dupa retragerea biologica a lui Ion Iliescu si dupa o eventuala condamnare definitiva a lui Adrian Nastase in cele 3-4 procese de coruptie aflate pe rolul instantelor.

O cauza ar putea fi si presupusele negocieri secrete ale PDL sau UNPR cu Mircea Geoana pentru transferul catre putere al unor parlamentari PSD care sa asigure inlocuirea UDMR-ului in coalitia de la putere si la guvernare. Scopul patriotic care scuza mijloacele.

Alta varianta ar fi un test de stress la adresa PNL, din care PSD-ul sa deduca cum ar reactiona partenerul din USL confruntat cu perspectiva pierderii candidaturii la functia de presedinte al Romaniei. Iliescu, Nastase sau Geoana, precum si poporul pesedist, baza, nu se impaca cu ideea de a nu avea candidat propriu la presedintie si de a nu avea in mana numirea sefilor de servicii secrete sau a procurorului general. Cel mai mare partid din Romania sa nu aiba functia de presedinte al Romaniei timp de 15 ani, din 2004, de la Iliescu, pana cand si-ar termina Crin Antonescu mandatul, in 2019? PSD-ul ar deveni un partid de mana a doua, iar liderii sai cu experienta politica stiu asta foarte bine.

In situatia actuala, PSD nu are nimic sigur. In 2012, desemnarea premierului este in mana lui Traian Basescu, deci slabe sanse pentru Ponta. Fara premier de la PSD, intelegerea privind candidatul penelist la prezidentiale pica. Daca Victor Ponta va fi desemnat in 2012, dupa doi ani de presupusa guvernare USL cu PSD in prim-plan, pe timp de criza, cu deficit bugetar ce tinde catre zero, fara posibilitatea de a mari pensii sau salarii in sistemul de stat, in 2014 candidatului USL la prezidentiale ii va fi mult mai greu sa castige. Daca acesta va fi, totusi, Crin Antonescu, el va desemna primul-ministru in 2016. Ce garantie are PSD-ul ca protocolul USL va mai rezista pina atunci?

Paradoxal, asa-zisul razboi al prostanacilor ar putea sa dauneze grav

Leave a Comment