Batalia pe ciolan se anunta foarte dura! Salajul va avea mai putini deputati in 2012

Batalia pe ciolan se anunta foarte dura! Salajul va avea mai putini deputati in 2012Coalitia la guvernare s-a pus de acord cu privire la comasarea alegerilor si reducerea numarului de parlamentari incepand de anul viitor. Astfel, PDL si UDMR sunt de acord cu pastrarea Parlamentului bicameral, cu 300 de deputati si 89-91 de senatori, cate doi pentru fiecare judet. De asemenea, partenerii la guvernare vor ca o treime din mandate sa se ofere prin compensare. Cele doua partide vor si alegeri la comun pentru sfarsitul lunii noiembrie 2012. Totusi, PDL si UDMR nu vad la fel de bine impreuna toate proiectele politice, maghiarii respingand in continuare reorganizarea teritoriala a tarii. In cazul in care Guvernul Boc isi va angaja raspunderea pe reducerea numarului de parlamentari, ceea ce s-ar putea intampla in maximum doua saptamani, judetul Salaj ar putea fi reprezentat din 2012, in Parlament, de pana la trei deputati si de doi senatori. Practic, batalia politica din interiorul partidelor va deveni din ce in ce mai dura, pentru ca cel putin un colegiu ar putea sa dispara din portofoliul politicienilor salajeni.

Presedintele PDL Salaj, deputatul Lucian Bode, sustine ca, dintr-un anumit punct de vedere, politica salajeana va fi avantajata, in conditiile in care, indiferent de marimea judetelor, fiecare dintre ele va beneficia de serviciile a doi senatori. In schimb, Bode este de parere ca, dupa alegerile din 2012, judetul nostru va obtine pana la trei scaune de deputat, ceea ce va duce la o lupta mai dura pentru obtinerea unui astfel de fotoliu.

De cealalta parte, prim-vicepresedintele PSD Salaj, deputatul Iuliu Nosa, este de parere ca, pana la urma, totul se rezuma la ceea ce i se nazareste presedintelui Traian Basescu. Este vorba despre o discutie a membrilor Coalitiei, un anunt facut de catre pedelisti. In conditiile in care nu vor primi avizul Cotroceniului, anuntul nu se va mai materializa. Unde, in acest anunt, se regaseste decizia de la referendumul din 2009?, se intreaba Iuliu Nosa. Parlamentarul adauga ca are ferma convingere ca foarte multi dintre parlamentarii puterii vor vota motiunea de cenzura – care ar putea fi depusa de catre USL in cazul asumarii raspunderii de catre Cabinetul Boc pe un astfel de proiect de lege – din cauza faptului ca acestia nu isi vor mai regasi prezumtivele candidaturi in viitoarea configuratie parlamentara.

In prezent, Salajul este reprezentat in Parlamentul Romaniei de patru deputati si doi senatori. Acestia au fost desemnati in 2008, prin vot uninominal impur, adica o parte din mandate au fost castigate la redistribuire, in colegii desemnate in mandatul trecut. Astfel, la Camera Deputatilor ii avem pe Iuliu Nosa (PSD) – Colegiul Jibou, Mirel Talos (PNL) – Colegiul Zalau, Seres Denes (UDMR) – Colegiul Cehu Silvaniei si Lucian Bode (PDL) – Colegiul Simleu Silvaniei. La Senat, judetul nostru este reprezentat de udemeristul Fekete Andras si pesedistul Gheorghe Pop.

Leave a Comment