Şcoală fără îndoctrinare

Oficialii Ministerului Educaţiei, mai marii Patriarhiei Române şi reprezentanţii Secretariatului General pentru Culte au semnat, recent, un protocol prin care Biserica Ortodoxă capată un control sporit în ceea ce-i priveşte pe profesorii de religie şi manualele din care se va preda această „materie”. Demersul a readus în atenţia opiniei publice un subiect intens dezbătut şi controversat, care i-a împărţit pe părinţi în două tabere: cei care sunt de acord ca odraslele lor să înveţe religie în şcoală şi cei care refuză să le fie îndoctrinaţi copiii. Sondajele de opinie relevă faptul că balanţa înclină spre cei din prima categorie. Chiar şi aşa, să îngrădeşti orizonturile copiilor, să le impui, încă din ciclul primar, idei ce ţin de credinţă şi religie şi care ajung să se bată cap în cap, câţiva ani mai târziu, cu noţiunile de biologie ori de istorie predate la clasă, parcă este prea mult!
De ce trebuie să-i bagi în cap unui puşti de 7 ani că dacă face rele va arde în iad, că bărbatul s-a născut din ţărână, iar femeia, din coasta lui, că femeia este inferioară bărbatului şi mereu supusă lui, că amândoi umblau goi, fără să cunoască ruşinea, până ce au muşcat din măr, că seceta ori inundaţiile se abat asupra noastră în semn de pedeapsă de la Dumnezeu pentru păcatele pe care le-am săvârşit, că Dumnezeu aruncă blesteme, dar poate fi şi bun, şi iertător?
Suntem, totuşi, în secolul al XXI-lea, copiii sunt dornici de cunoaştere, butonează cu uşurinţă gadgeturile de ultimă generaţie, sunt la un click distanţă de orice informaţie. Cu toate acestea, Biserica se chinuie să îndoctrineze minţile tinere, servindu-le formule dogmatice, texte religioase neacceptate de către toate cultele şi care contravin tuturor teoriilor ştiinţifice. Cum îi explici unui copil logica tuturor detaliilor de mai sus?
Credinţa într-o entitate superioară ar trebui să fie un aspect care să ţină doar de interiorul fiecărui individ, de posibilitatea persoanei de a alege, acest din urmă lucru neputând fi realizat la o vârstă atât de fragedă! Cine vrea ore de religie să le facă în afara orelor de curs, în cadrul lăcaşurilor aparţinând diverselor culte! Să nu ne intoxicăm pruncii în şcoală, când au o programă atât de încărcată şi atât de multe lucruri utile de învăţat!

5 Thoughts to “Şcoală fără îndoctrinare”

  1. BM

    In sfarsit, opinie europeana.

  2. Andrei

    Total tendentios ceea ce-i scris aici. Gazetarita este in afara problemei. Sa spui ca religia este o intoxicatie, totusi … e prea mult, nici nu stii de unde sa incepi sa-i spui ceva autoarei.

  3. Anonim

    Nu-i nimic tendentios in articol.Este o opinie de bun simt si corecta.Nu se justifica studiul religiei in scoala.Educatie religioasa le pot face parintii acasa cum considera ei.

  4. Anonim

    Tot vorbim pe aici si ne dam cu parerea. Haideti sa si facem ceva. Cel mai simplu ar fi sa ne scoatem copiii de la orele de religie(bineinteles cei care doresc). Cel mai corect ar fi sa-i intrebam si pe copii daca vreau sau nu vreau sa faca aceasta materie in scoala. Scoala a sa va spuna ca religia e obligatorie, dar va amagesc. Religia faca parte din trunchiul comun, dar e o materie optionala. In mod normal parintii ar trebui sa-si exprime dorinta ca ai lor copii sa faca religie nu invers. Scoala te obliga iar tu sau copilul tau nu doresc sa faca materia trebuie sa faca cerere. Asa ca sa vedem fapte.

  5. lucian

    nu trebuie predata religia x sau y …ar trebuii lecturata biblia ca pe o poveste si apoi mai incolo vor vedea ei daca este de crezut aceasta carte sau nu..dar sa vii cu invataturi de moaste ,sfinti mii etc nu cred ca este corect

Leave a Comment