România albastră şi România roşie

Ana Berar
Niciodată nu a mai fost ca acum. După fiecare tur de alegeri existau zone roşii şi zone portocalii dar niciodată atât de compacte. Culorile alternau, se intercalau, mai apărea câte o pată galbenă. Şi invariabila insulă verde reprezentată de Harghita şi Covasna, eventual şi Mureş. Cu excepţia anului 2012 când la alegerile parlamentare toată Românica s-a făcut o singură culoare, de parcă am fi fost pe vremea partidului unic.
Acum însă, privind harta cu roşu şi albastru m-a luat cu frisoane. Sintagma cu două Românii m-a izbit cu toata forţa venită din evidenţa realităţii.
Nu am crezut niciodată în şabloanele că numai în Transilvania sunt oameni harnici şi aşezaţi. Peste tot sunt şi harnici şi leneşi, şi buni şi răi, şi molcomi şi iuţi. Peste tot sunt şi cinstiţi şi corupţi. Dar totuşi „segregarea” asta nu poate să nu nască semne de întrebare.
Ce e totuşi altfel în România albastră? Poate convieţuirea de ani cu unguri şi cu nemţi ne-a făcut să fim mai deschişi la ideea că preşedintele pentru ca să fie bun nu trebuie neapărat să fie român pursânge. Poate frumosul Sibiu, vizitat de mult mai mulţi din zona asta ne-a colorat în albastru. Diferitele religii ale celor de-aici ne-au demonstrat că Biserica Ortodoxă nu deţine adevărul absolut. Sau să fie vecinătatea cu Ungaria – să nu uităm că graniţa de vest este pentru noi „poarta” Europei cea fără frontiere. A Europei cu autostrăzi, unde se circulă civilizat şi distanţele se măsoară în cu totul alt fel.
România e albastră în Transilvania. Şi în diaspora. Şi e roşie toată Moldova, Muntenia, Oltenia şi Dobrogea. Nu ştiu cine va ieşi preşedinte. Dar ştiu că reperele mele pentru ceea ce vreau eu de la ţara mea vin dinspre vest. Şi nu ştiu cum se face, dar când mă întorc cu faţa spre vest ajung cu spatele către Bucureşti.

8 Thoughts to “România albastră şi România roşie”

 1. Anonim

  o idee care prinde contur tot mai serios si spre care ne imping miticii.spatele spre Bucuresti!/?

 2. Anonim

  „Roman pursange”-expresia asta imi aduce de nazistii lui nenea Adolf.
  -Dealtfel „roman pursange”=Ponta?Ca el a declarat ca stramosii lui au venit din Italia.Sau cine se poate declara „pursange” mai ales in Ardeal,unde am convetuit vreo 1.100 ani cu ungurii si vreo 800 ani cu germanii?

 3. ass

  copy-paste si-a copiat sangele de la romii din India 🙂
  pai daca castiga ponta, nu ar fi de mirare ca si romanii din ardeal sa ceara autonomia fata de Bucuresti

 4. Alin

  Foarte reuşit articol.Aţi pus punctul pe i, scurt şi la obiect.

 5. ass

  Ăsta e electoratul care face rating și la televiziuni, de ne mirăm cu toții: “cine sau cum kkt de se uită la emisiuni ca Acces direct, Măruță, la Antena3, Mynele etc., etc.?”
  Ăștia sunt, dom’le, sunt mai mulți, să recunoaștem. Vor câștiga. E normal, ei formează majoritatea.
  Obișnuiți-vă cu ideea, fraților. Ponta va fi președintele României pentru următorii 5 ani.
  Ce poate fi atât de tragic?
  Că DNA-ul va fi tras pe linie moartă? Nu moare nimeni din asta, ni se va spune.
  Că vom face cu ochiul spre chinezi și spre ruși? Și că ei vor răspunde, dar cu cel maro?
  Că vom fi sancționați de UE?
  Că economia va fi luată la “duduiala” de către cel mai căsătorit dintre premieri?
  Că se va reînființa Olimpiadă românilor, Daciana?
  N-are ba nimic, ne vom distra, cu bani mai puțini, dar asta e.

 6. a

  Corneliu Vadim Tudor îl susține în turul II pe Victor Ponta. Sau invers: Victor Ponta va fi susținut în turul II de Corneliu Vadim Tudor. Așa zice un protocol semnat între PRM și UNPR (anexa cu traseiști și generali de carton a PSD).

  Cei doi, Victor și Corneliu, au o relație veche. Vadim despre Ponta, cităm: “Victor Ponta e un infractor care vrea să fie șeful statului. Treziți-vă!”. Sau: “Daca vine Ponta cu gașca lui de baroni locali va fi sfârșitul neamului românesc!”. Sau așa: “Am publicat numeroase texte despre «aventurile» lui Ponta la Paris, din 1990, cînd el a fost recrutat de securistul Mihai Bobică atît pentru SIE, cît și pentru pederastie (că tot rimează)”. Ponta nu prea l-a băgat în seamă pe Vadim. Pare că nici acum nu l-a băgat în seamă, tocmai de-aia l-a trimis pe Gabriel Oprea, zis “țiganul mafiot” în scrierile lui Vadim, să semneze protocol cu acesta. Restul e cancan:

 7. Trahanache

  In sud modelul fanariot prinde cel mai bine, spaga, hotia, delatiunea si plagiatul (!), sunt virtutile apusene pe care ni le ofera Ponta.De la revolutie am experimentat destul acest model, cred ca este timpul sa fie presedinte si un ”albastru”, culoare care te duce cu gandul la cer senin sau sange albastru.

 8. Trahanache

  sic ! virtuti rasaritene

Leave a Comment