Politeţuri de Sălaj

Fără a vrea să descoperim brusc, subit şi deodată piatra filosofală şi să ne erijăm în experţi ai acestui domeniu, vă spun că m-a cam dus gândul în ultima vreme la expresiile acelea intrate deja în repertoriul uzual şi care se referă la punctualitate – politeţea regilor” şi la cei 7 ani de acasă. Din păcate, faptul că sunt cunoscute nu face ca expresiile să fie puse şi în practică, iar acesta este un lucru de care ne izbim cu toţii. Ba ne izbim şi de coatele ascuţite pe care le îndreaptă către societate unii care găsesc în agresivitate şi proastă creştere modalităţi numai bune de a-şi face loc în societate, chiar dacă nici măcar nu este cazul.

La o primă privire, probabil această concluzie poate părea subiectivă, dar dacă este să trecem dincolo de faţada fragilă de europeni cu acte în regulă pe care personaje care de care mai deocheate ţin să o afişeze neapărat, situaţia va fi oricum, numai roz nu. Bunăoară, să ne gândim la sistemul de relaţionare dintre public şi funcţionarii din Sălaj sau dintre client şi angajat şi deja este suficient pentru a nota sub 5 felul în care se desfăşoară lucrurile. Acolo unde ar trebui să existe o amabilitate nemţească nu găsim decât un dialog împrăştiat, în care refulează nervii şi sictirul în care se complace cât o parte, cât cealaltă. Pentru că da, ca în orice conflict, vina priveşe amâdouă părţile. Cum este aruncată o replică mai tăioasă dintr-o parte, cum opusul renunţă la rolul de partener de dialog pe care îl are şi trece şi el în extreme, ripostând după cum îi vine mai la îndemână şi la gură.

Nu vreau să se înţeleagă că sunt pro gestul de a întoarce şi celălalt obraz doar pentru motivul că, în toate situaţiile, clientul nostru rămâne stăpânul nostru, dar vorba bună şi calmă a dat întotdeauna mai mult câştig de cauză celor care au ştiut să o mânuiască drept armă şi scut. Ciudat este că mulţi nu se arată dispuşi să încerce calea comunicării corecte, preferând să se lanseze în dueluri verbale condimentate cu injurii şi „bip, bip”.

Şi nu poţi da vina pe vreme, frig, caniculă, vecini, trafic şi stres pentru comportamentul şi limbajul antedeluvian afişat de unii sau alţii, de fiecare dată când grosolăniile dau pe dinafară. Vina trebuie căutată în interior, iar buna cuviinţă poate fi învăţată la orice oră. La fel, cei 7 ani de acasă se pot readuce pe tapet chiar şi la vârste adulte, ca să nu ajungem în situaţia tragică de a lua Distonocalm pe post de Tic-Tac sau mentosane.

Leave a Comment