Noaptea minţii din manualul de religie

 

Pentru că tot m-au dat dracu câţiva habotnici, mai răi decât controloarele de pe autobuze, acuzându-mă de tot soiul de păcate doar pentru că am spus lucrurilor pe nume, continui să-i scot din sărite şi astăzi, de data asta cu „chipuri”, subiecte şi predicate din manualele de religie. Vin şi cu exemple noi, astfel încât să le fac părul măciucă  şi să le aprind totodată girofarul deşteptător.

Ne-au fost trimise la redacţie, de câţiva părinţi, toţi cu analizele la zi, câteva manuale de religie la răsfoitul cărora era să dăm în depresie sezonieră întreg colectivul redacţional. Păi, ce-am spus eu în materialele mele, până am rămas fără voce, este beţişor la ureche, fraţilor!

Nici nu am lins bine vreo zece file că deja mi-a săgetat retina poza cu „mămuca şi copilul mut”, pupând ceva incert, după ce copilul, chipurile, n-ar mai fi vorbit. „Copilul s-a oprit brusc din vorbit, dar mama l-a luat în braţe şi a alergat direct la sfânta… . Aşadar, deducem că degeaba a fost îndrumată de rude şi vecini, către medicul orelist, ea a fugit cu copilul în mână, desculţă, către moaşte. Nici nu le-a atins bine că s-a produs minunea, copilul a început să vorbească. Gurile rele spun că în zece minute acesta vorbea deja cinci limbi străine însă nimeni nu a confirmat oficial acest lucru. Urmează povestea tragică a fetiţei care a comis păcatul de a învârti lingura de lemn în zacuscă, într-un 14 octombrie. „-Opreşte-te fata mamei, că o să ajungi la reanimare!” a urlat dintre perne, mama acesteia. Nici vorbă, fata amesteca obsesiv în ceaun şi după ce s-a oprit brusc, a dat fuga să cumpere pâine. Dar a ajuns direct la urgenţe, pentru că a fost lovită de o maşină care circula regulamentar pe trotuar. Morala: faci o mâncare, o plăcintă,  în zi de sărbătoare sau pui conserve, jap, maşina te ia pe capotă, s-a înţeles? Mama în cauză, îşi făcuse valiza din timp, pentru că ştia ea ce avea să se întâmple şi a dat fuga la aceleaşi moaşte, punând şi ultimii 50 de lei pe care îi mai avea, în lădoiul milei. Pe când s-a întors, deşi îşi lăsase fiica la terapie intensivă cu plosca sub ea, a găsit-o acasă, stând pe „feisbuc” şi mâncând zacuscă. Fenomenal!

Am explicat puţin aceste „fenomene stranii dar cât se poate de adevărate”, așa cum sugerează autorii manualului, sfaturi de care trebuie să  ţineţi cont. Altfel veţi ajunge exact ca în situaţiile ilustrate zece pagini mai în faţă, în acelaşi manual de religie de clasa a III-a. Dar şi cele din manualul de clasa a IV-a aparţinând editurii Sf. Mina. Picturi şi fotografii vesele, educative, cu draci, copite în gură, ţepuşe, scene de spital sau părinți pe patul de moarte, cu copiii la cap, poveşti cu bebeluşi morţi, suliţe înroşite în foc, abisuri mărginite de luciferi, cazane cu clocoteli negricioase și lista poate continua. Exact ce-i trebuie unui copil să vadă, să bage la cap şi să folosească în drumul său prin viaţă. Într-un cuvânt, educaţie sănătoasă.

Epică rămâne însă imaginea copilului răstignit pe Dacia Logan. „Pedeapsa” aceasta trebuie să fi fost inventată de o minte cel puţin schizofrenică, este de neconceput să citeşti doar, nu mai adăugăm fotografia explicită, despre faptul că unui copil i se poate întâmpla aşa ceva dacă bate mingea pe afară cu băieţii, sau spune o minciunică. Este dincolo de limita oricărei normalităţi, stai şi te întrebi dacă vreun preot sau ce o fi fost acest autor, şi-a turnat căneală pe cap și nu cumva şi-a înnegrit şi creierul, dacă a putut să emită o astfel de monstruozitate.

Copiii sunt îndoctrinaţi într-o manieră de ev mediu, atât de imbecilă şi grosolană încât este de neimaginat cum unii părinţi nu se întreabă dacă cei care au editat astfel de manuale, sunt, înainte de toate, sănătoşi la cap! Ne sunt prezentate imagini cu copii care stau încă în pat duminica, la 10 dimineaţa, care se joacă împreună, se mai hârjonesc, un copil care se agaţă de o bară şi face câteva piruete etc. Toate acestea sunt catalogate drept păcate grave care timit copilul direct în iad. Se exemplifică mereu cu ilustraţii de bagă în sperieţi şi un lunetist din armata americană. Aşadar, aceşti copii păcătuiau doar pentru că dormeau duminica mai mult sau se jucau în loc să se roage. Copiilor li se spune de asemenea că, dacă vor să reuşească la un examen, trebuie să se roage. Le arată cum o fetiţă se roagă cu o seară înaintea unui concurs şi a doua zi ia locul întâi. La rubrica de fixare a cunoştinţelor sunt întrebaţi: „Ce-a făcut fetiţa? Ce rugăciune spunea? I-a ascultat Dumnezeu rugăciunea?” La fel şi la copilul lovit de maşină, întrebări care te bulversează pe loc:  „Priviţi imaginea de mai jos” (copii jucând fotbal) „Urmarea – fotografia cu copilul schilodit de Dacie. Oameni buni, nu ştiu… dar îmi vine să urlu de pe turla bisericii, treziţi-vă!

Cei care ne blamaţi, ne înjuraţi, ne condamnaţi fără să pătrundeţi puţin cu mintea sau măcar fugitiv, cu privirea, în aceste enormităţi literalmente bolnave.

Da, o oră de religie normală, sănătoasă, care să cuprindă elemente de istorie, să explice cultele, toate, nu doar cel ortodox, care să îndrume la citit, la cumpătare şi la găsirea de soluţii în muncă, studiu, învăţătură, nu doar în zdrelit genunchii în rugăciuni şi aşteptând să iei bacalaureatul sau evaluarea naţională rostind şi când mănânci „înger, îngeraşul meu”. Ar trebui să ne crucim și când vedem că o simplă simulare a bacalaureatului ne înspăimântă cu o promovabilitate de sub 30 la sută.

Tot în clasa a treia li se mai povesteşte copiilor cum seceta şi inundaţiile sunt consecinţa păcatelor oamenilor şi cum sunt trimise exclusiv asupra celor păcătoşi. În alte clase li se predă despre un sfânt chinuit cu o ţepuşă cu trei dinţi până își dă duhul sau de un alt înger-martir agățat cu capul în jos până a murit. Un alt manual îţi spune că eşti păcătos şi ajungi în cazanul cu smoală dacă porţi alte „semne” decât sfânta Cruce. Se exemplifică prin fotografii și se verifică la final dacă elevul a înțeles, prin întrebări tâmpite. ” Ce trebuie să purtăm la gât? Dacă purtăm altceva, ce se întâmplă?” Deci, o fetiță poartă o floricică, o potcoavă, o ţestoasă, la gât, ca pandativ sau pe mână, o brăţară cu Rihanna, flăcările iadului o vor nimici în primele cinci minute după ce sigur va ajunge acolo. Peste tot sunt imagini cu diavoli, flăcările iadului şi copii care îngenunchează sub mâna preoţilor. Este cunoscut cazul învățătorului care îi obliga pe copii să citească psalmi şi îi bătea sau îi punea la colţ pe coji de nucă, dacă greşeau. Un profesor de Istorie le povestea celor mici despre domnul Iisus Hristos în loc să le spună cine a fost Mihai Viteazul. O profesoară de biologie era mai preocupată să ducă copiii la biserică decât să le dezlege copiilor tainele vieții. Şi exemplele pot continua. Copiilor le va fi frică să-şi cunoască şi să-şi înţeleagă propria sexualitate. Autosatisfacerea, un lucru absolut normal dealtfel, sau, mai târziu, începerea unei vieţi sexuale fireşti, ca să nu mai vorbim de cazurile în care, asta e, copiii se mai nasc şi cu alte „opțiuni” sexuale, lucru dovedit de savanţi a fi genetic, deci nu dobândit ca obicei prost sau fiţă, cum decretează biserica, toate acestea şi multe altele pot face din copilul de astăzi adolescentul traumatizat, frustrat, care va bate mereu în retragere. Un copil educat religios folosind aceste anomalii şi nu ceea ce trebuie să înveţe cu adevărat, va ajunge un adult incapabil să-şi cunoască potenţialul, calităţile dar şi defectele, nu va şti ce se petrece cu el în anumite situaţii, care îi sunt punctele slabe şi care sunt căile prin care poate ajunge la performanţă. Ce îi place, ce îi displace, nu va fi capabil să spună NU sau să îşi declare plenar nemulţumirile, să-şi apre singur drepturile. Nu ai cum să te aştepţi la ceva bun atunci când citeşti, tu, ca părinte, şi micuţul tău învaţă că bolnav fiind, trebuie chemat de urgenţă preotul şi nu un medic, iar el nu trebuie dus sub nicio formă la spital pentru a primi medicamente şi tratament ci trebuie uns cu ulei de floarea-soarelui, acasă. Nu ai cum să ajungi un om cu mintea întreagă, curajos, stăpân pe el şi pe alegerile, deciziile şi plăcerile lui, dacă înveţi de mic ceea ce îţi spune Prea Fericitul şi anume că „doar cei crescuţi în credinţă şi vieţuire creştină pot deveni buni cetăţeni ai Patriei pământeşti”. Restul sunt toţi nişte rataţi.

Până şi fostul ministru al Educaţiei, Mircea Miclea, un reputat profesor de psihologie, a declarat că a avut la cabinet cazuri patologice de copii traumatizați de poveștile despre Iad şi despre pedepsele aberante ilustrate sau prezentate în fotografii de toată groaza, în aceste manuale.

Răsfoiţi un manual de religie şi decideţi singuri dacă ceea ce găsiţi în el, în mare parte, corespunde cu ceea ce dumneavoastră ştiţi despre religie şi creştinism. Constataţi dacă ceea ce părinţii şi bunicii v-au învăţat cândva, după ştiinţa şi puterea lor, cu glas blând şi nu cu de-a sila, este ceea ce vedeţi în paginile acestor cărţi care schilodesc copiii şi mental şi sufleteşte. Poate şi fizic, pentru că multe din nenorocirile care se întâmplă cu tinerii din ziua de azi îşi au sorgintea în neîncrederea în forţele proprii, în subestimare, subevaluare proprie, în depresii care au la bază neînţelegerea de către cei apropiaţi a felului lor de a fi, de a trăi, de a se exprima. În înţelegerea iubirii şi a faptului că dacă rămâi singur o vreme nu trebuie să-ţi pui ştreangul de gât. A faptului că, dacă te simţi atras de altceva decât ceea ce consideră mătuşa şi unchiul că „este normal şi moral”, eşti un proscris şi arzi cu scântei în iad. Sau că un patru luat la geografie, nu este drumul spre capătul lumii, cu destinaţie finală iadul cel înflăcărat.

Exemplele continuă până umplem o sută de pagini. Scopul materialelor noastre pe această temă nu a fost şi nu este acela de a vă determina să vă răzgândiţi, nu este o campanie furibundă, aşa cum spun unii, împotriva orei de religie. Ele încearcă doar să tragă un semnal de alarmă şi să îndemne la o atenţie sporită asupra modalităţii în care copiii noştri sunt realmente forţaţi (mascat, evident) să adere la aceste concepţii, în majoritate bolnave, la propriu. Dogme şi definiţii atât de strâmbe şi halucinante, ale căror consecinţe, odată ce sunt imprimate definitiv pe mintea şi sufletul copilului, se vor vedea în cele mai dezastruoase forme şi trăiri, în viaţa adultului de mai târziu.

15 Thoughts to “Noaptea minţii din manualul de religie”

  1. Ioan C.

    Domnule Negoiță, vă felicit atât pentru scriitură, cât și pentru atitudine!
    Urâtă „spiritualitate”! Întrebați-vă, oare sunt chiar atât de deosebiți de sataniști? Măcar aceia nu umblă cu cioara vopsită, nu pretind a face „educație”. Cei care au însăilat, cât și cei care au aprobat asemenea manuale sunt indivizi neterminați și cu o spoială religioasă. Asemenea „învățături” sunt periculoase chiar și inoculate copiilor la biserică, nu doar în școli! Păcat (dacă tot e vorba de păcate) că părinții elevilor au fost deja îndoctrinați și nu se opun schingiuirii psihice și morale a copiilor lor. Ar fi cazul, în ceasul al doisprezecelea, să intervină o răspundere a părinților mai luminați, a psihologilor, a psihiatrilor, a publicului larg, și, la urma urmei, să-și vină în minte și autoritățile. Altfel, riscăm ca țara să devină varianta în oglindă a Statului Islamic.

    1. Dacian D

      Am fost 8 luni detasat/delegat in Arabia Saudita, si prin tari invecinate. Ceea ce invata copii nostri in orele de religie nu se deosebeste mult de ceea ce invata in UNELE scoli religioase copii lor. Sa speram ca ai nostri nu o sa inceapa si ei un RAZBOI SFANT , acel JIHAD in numele religiei. Când nu esti in stare sa mai gandesti decat in termeni religiosi, esti doar la un pas de fanatismul religios, si asta insemana doar suferinta pentru toata lumea, Asa incep razoaiele in numele religiei, asa a inceput INCHIZITIA când mari oameni au fost arsi pe rug.
      este penibil ca un copil de clasa a II-a sa nu stie reguli elementare de circulatie dar sa cunoasca n rugaciuni si cum trebuie sa mergi in genunchi prin biserica sate vada lumea ce credincios esti.
      In liceu elevii in loc sa aiba parte de o educatie civica, o aducatgie in care sa fie invatati de ce drepturi si obligatii legale au in viata, ei invata religie? Ce poti invata la religie timp de 12 ani? Nici un popa nu a facut atat scoala cat fac elevii din ziua de azi.

    2. Anonim

      sunt curios când procuratura o sa inceapa verificarile privind modul de incriere a copiilor la religie.
      de ce? deoarece inainte de finalizarea termenului de depunere a acestor cereri, am avut sedinta cu parinti, la care au participat dirigintele, directorul scolii si doi “profesori de religie”. Discutia a inceput cu plansete si rugaminti, sa-i ajutam pe saracii “profesori de religie” sa nu ramana fara loc de munca, si efectul a fost unul minim la parinti.
      Apoi au inceput cu promisiuni, note de 10, deci medie de 10, deci media generala mai mare, deci sanse mai mari la admitere, si nici asta nu a prea a avut mare efect la parinti.
      Dar la uma avenit solutia extrema AMENINTARI : DACA NU INSCRIETI COPII LA ORA DE RELIGIE, APOI O SA AIBA DE SUFERIT LA CELALALTE MATERII, o sa primeasca note mai mici ! caci colegii “profesorilor de religie” o sa tina cont la notarea elevilor, daca acesti studiaza sau nu religia.
      Si uita asa de la un procend de 10-15% din parinti care au depus cerere pentru ora de religie, a ajuns ca in clasa copilului meu, doar eu sa nu inscriu elevul la ora de religie. Si acum imi vine copilul acasa si-mi spune ca el este dat ca un exemplu rau, in fata colegilor de unii profesori. Deic asta este “iubirea si bunatatea” promovata de acesti “profesori de religie” !

  2. Zălăuan

    Felicitări pentru curajul de a spune lucrurilor pe nume, acum mulţi se fac că plouă.Iată de ce nu este bine ca religia să fie predată în şcoală, noi nu avem nevoie ca elevii să fie îndobitociţi şi înspăimântaţi cu tot felul de tâmpenii din manualele de religie.
    Cine vrea religie, să meargă la biserică !

    1. Anonim

      cum felicitati? pe mine asa ma inervat ce am citit numai in primele rânduri ale articolului ca imi vine s ma duc la sfantul nostru episco si sa-l rad in cap sa-i pot tatua o cruce faina de tat in crestet sa se simta mai aproape de dumnezeul banului pe care il tot propovaduieste toata ziua. Au inceput sa ceara bani prin biserica de vreo 2 saptamani , cica pentru parohii sarace care nu isi pot plati obligatiile spre episcopie !

  3. Anonim

    Da, Florin Negoita este un Comenius al contemporaneitatii, toata lumea ramane extaziata la articolele D-lui si asta ii da dreptul sa para un dumnezeu al ordinii morale. Ma si mir cum de nu i-au cerut parerea cei din Minister…
    D-le faci niste greseli grave(stiu ca vei sari ca ars, si ma vei cataloga drept un cretin sau un fundamentalist) dar sunt atatea greseli exprimate, incat nu-mi permite spatiul sa le iau pe rand. Vreau totusi sa scot in relief un aspect, atunci cand acceptam sa purtam fel de fel de insemne, si nu numai noi cei mari , ci chiar copiii nostri, din cele mai bizare(ca sa nu le spun sataniste) nu e nicio problema, manualul daca vorbeste de pedeapsa si de iad(cu toate ca nu cred ca si-a facut un ideal din asta) are o problema. D-le Negoita, cititi Biblia si vedeti ca D-zeu pedepseste pacatul> Doar Diavolul incearca sa inoculeze ideea ca pacatul nu are repercursiuni; vad ca Diavolul discipoli are din destul, dar sunt si oameni care sesizeaza acest liberalism crestin care nu produce nimic decat confuzie.

    1. pamflet

      Bravos, aveti stil, aveti pasiune, aveti alte orientari, va place sa sa autosatisfaceti curiozitatea jurnalistica, aveti potential. Asa, spuneti lucrurilor pe nume. Pacat ca nu va baga nimeni in seama. Mai insistati, mai dati cu mai mult potential. fiti curajos, invartiti la girofar … poate iesiti si din depresie inainte de a fi cuprins de astenie.

      1. Atty

        Asta inseamna libertatea presei. A celei care mai spune si altceva decat citatele primarului. Iar daca se adreseaza si celor 1 sau 5% ceare nu sunt de acord cu anumite conceptii (in cazul de fata atat de gresite ale clericilor) este doar de apreciat. Felicitari pentru articole!

      2. Anonim

        @ pamflet martie 15, 2015 at 1:46 am
        Aveți dreptate, biserica ortodoxă, ministerul învățământului, autorii de manuale de religie au luat-o de totului pe arătură și trebuie să ia câte una peste ochi! Așa-i, pe ei nu-i interesează educația copiilor, ci înrobirea copiilor!

      3. alin

        @Pamflet da puti de prostie omule! In loc sa zici multumesc ca ti se raspunde si esti bagat in seama desi spui numa prostii insisti in prostie. Du te si traieste in pestera, esti pe alta lume cu conceptiile astea., ca voi trageti tara asta in jos si ramanem ultimii in lume, bolovane

    2. Me

      Pt. Anonim: Ce trist ca ati ramas cu ideea asta, citind Biblia, cum ca „Dumnezeu pedepseste pacatul”..Dumnezeu nu e vreun Bau-Bau care asteapta la colt cu parul in mana sa dea in cap acelora dintre pamantenii care gresesc!!!..Dumnezeu ne da doar BINE si ne lasa liberul arbitru, puterea de a decide! Noi singuri ne facem rau prin alegerile pe care le facem.. Nu El e vinovat pentru necazurile sau neimplinirile noastre. Ci noi! El ne indruma spre bine, noi cu rationamentul bun sau prost (depinde de inzestrarea fiecaruia) facem alegerile. Asta se numeste liberul arbitru! si de aici..suportam consecintele propriilor decizii!!..Nu trebuie sa ne fie frica de Dumnezeu, ca ne bate, ne pedepseste, ne trimite in cazane cu smoala! Din pacate biserica insufla aceasta frica de Dumnezeu ai apoi dragostea ce ne-o poarta! E o strategie si asta…demonstrata de istorie! Mai rasfoiti…

  4. Anonim

    Am cetit că Mitropolia Moldovei are pe site-ul „doxologie.ro” un fel de Sf. Antivirus pre numele său Efrem cel Nou din Nea Makri, de pe la 1384, care „a deblocat programe informatice şi a reparat fişiere corupte”. Și mă-ntreb, dacă trag niște cruci peste calculator, îmi face și mie un update? Și-mi instalează Sf. Efrem-Crucifix-Antivirus? Așa că dacă BOR vrea să se acopere de ridicol, Doamne ajut-o!

  5. Anonim

    FLORINE inainte de a citi articolul tau am citit in GANDUL info.si parerea d-lui C.T.POPESCU in legatura cu ortodoxia , merita cunoscuta ,dar eu ca parinte de copil ma intreb acum, dupa ce am vazut cu cata virulenta atacau preotii ideea orei de religie in scoli de ce oare nu am intervenit cu totii ziaristi,medici,profesori psihologi si multi altii,oameni cu stiinta de carte in salvarea copiilor a cestei natii de asaltul asa zisilor slujitori ai domnului .Am analizat putin cuvantul prea-fericitului „doar cei crescuti in credinta si vietuire crestina pot deveni buni cetateni ai PATRIEI pamantesti „dar eu stiu ca domnia SA a terminat facultatea de telecomunicatii zau ca nu mai inteleg nimic .HELP Felicitari pentru articolul bomba zic eu.

  6. Anonim

    felicitari pentru articol!

  7. Anonim

    IARTA_I FLORINE pe cei de la1:46 si 12:19 ca si-au permis sa te subestimeze ei nu pot mai mult de unde nu e nici dumnezeu nu cere .D-lor aici se duce o lupta in idei argumentate stiintific depinde cata stiinta ai acumulat in pregatirea ta , de ce considerati tot timpul ca cineva va ataca stati usurel ca suntem numai la inceput.Argumentele simple cu RAIUL SI IADUL se ofilesc repede mai repede va intra camila prin urechile acului decat un popa in imparatia cerurilor cu asa tematica la ora de religie pe care o priviti ca o salvare a ideilor voastre vechi si perimate. Revin Florine nu-i ierta.

Leave a Comment