“Natura ne aseamănă. Educația ne deosebește”

Pentru că în 5 octombrie a fost Ziua Internațională a Educației și am văzut zeci de mesaje virtuale cu privire la profesori, educație și sistemul nostru de învățământ, desigur toate laudative și la superlativ, am stat puțin pe gânduri. Mi-au trecut prin fața ochilor zeci de persoane și personaje. Prima, în cap de listă, am fost eu. Eu, tu, noi, voi, toți deopotrivă formăm societatea. Ceea ce cred este faptul că societatea noastră nu arată bine și peisajul uman lasă mult de dorit. În primul rând nu ne respectăm, ne agresăm, ne cultivăm frustrările și isteriile într-un mod, cred, sălbatic; ne preocupăm de binele propriu ignorând flagrant bunele maniere; ne lăsăm conduși de scopuri și scuzăm mijloacele, fără urmă de mustrare de conștiință. Nu cred că ne place de noi, nu ne place ce vedem la alții și cel mai trist este faptul că asistăm neputincioși la modul în care pentru fiecare  generație care vine mocirla devine tot mai “atractivă”. Și totuși ce e de făcut? Profesorul-filozof Kant spunea că “un popor fără cultură este ușor de manipulat”. Cât adevăr! Educația individului poate fi comparată cu calitatea cărămizilor unei clădiri. Dacă ne dorim o construcție durabilă, de calitate, e nevoie să folosim materiale de calitate. Oricât de ingenios ar fi inginerul și oricât de creativ arhitectul, dacă materia de bază este de slabă calitate, rezultatul, clar, va fi compromis. În general am observat că toți suntem de acord cu aceasta, dar adesea ne oprim la constatări. Dacă fiecare dintre noi am face eforturi să fim, să devenim “de calitate”, atunci societatea în ansamblul ei ar avea parte de un grad mai ridicat de civilizație, iar noi ne vom găsi mai ușor menirea. Educația este “o chestiune” câștigătoare pe două planuri, în primul rând pentru noi, la nivel individual și apoi pentru ceilalți, pentru semenii noștri, pentru felul în care vom conviețui unii cu alții. Din fericire, toate calitățile unui om educat nu pot fi cuprinse într-o listă sau într-o programă școlară, ori într-o colecție de diplome, însă toate conduc la capacitatea de cunoaștere a fiecăruia dintre noi. Prin educație cunoști! Te cunoști și te distingi! Confucius, filosof și lider spiritual al chinezilor, a lăsat moștenire o serie de sfaturi care să-i ajute pe oameni să se ghideze către o viață mai bună. Teoriile lui au avut un mare impact asupra societății. Multe din ideile filosofului se aplică cu succes și astăzi, iar una dintre acestea o reprezintă următorul citat: “Natura ne aseamănă. Educația ne deosebește”.

2 Thoughts to ““Natura ne aseamănă. Educația ne deosebește””

  1. Anonim

    eu nu prea ma pot lauda cu o educatie si o cultura aleasa, si de aceea am mari asteptari de la profesori !! sa faca ei, profesorii, cu copii mei ceea ce eu nu sunt in stare !! eu sunt mecanic si plec la 6:30 si ma intorc la 18:00. sotia este vanzatoare si nici unul dintre noi nu ne desurcam sa-i mai ajutam la teme. Incercam , dar ne dam seama ca de multe ori ii incurcam mai rau decat sa-i ajutam.
    si din cei 3 copii, pe doi ii tin in ore private (matematica, romana, engleza, germana) exact cu profesorii cu care face ore la scoala !! si nu mi se pare deloc normal, ca sa mai platesc jumate din cat castig sa trimit 2 copii de clasa a 6-a si a 8-a la ore private, exact cu profesorii care nu isi fac treaba la ore si prefera sa ne OBLIGE pt note mai bune sa ne educe copii in privat !!
    aici este o mare problema !! cu profesorii care nu se mai preocupa de orele tinute la scoala si ne FORTEAZA pe noi parintii sa trimitem copii la ore in privat !
    pe langa caruta de bani dati, acesti copii nu mai au timp si pentru ei !! daca stai la scoala 5-6 ore si mai faci dupamasa inca 1-2 ore in privat, plus drumul prin tot orasul sa ajungi cu copii la profesori acasa sau LA SCOLA din nou, caci avem profesori care tin orele private chiar in clasele scolilor !! e mai ieftin, dat tot nu este OK !!
    ma gandescu cu groaza la viitor, când ceea mare o sa fie la liceu si cel mic o sa ajunga si el sa faca ore . O sa lucrez doar pt a MAI PLATITI ODATA profesorii sa-si faca meseria pt care sunt platiti !!
    p.s. daca parinti ar vedea cum tin unii profesori orele on-line, s-ar lua de cap !! ori sunt prosti si nu stiu sa sustina o ora on-line, ori sunt RAI si nu doresc sa faca ore online !!
    Am auzit-o pe o profesoara, cum se plangea ca nu are laptop kalumea de la scoala !!! cum nu ii este rusine sa ceara asa ceva, cand doar masina ei este mai scumpa ca si apartamentul meu !! la mine toti copii sunt pe un calculator primit gratis de la un nepot si un telefon Huawei p8. Si sunt 3 copii si se descurca !! Si nesimtita vrea sa primeasca laptop kalumea de la scoala, caci ea nu vrea sa-si foloseasca aparatura de acasa, ceea personala pe care a data banii !! Banii primit de la copii pt ore in privat !!

  2. Anonim

    6 oct. 6. 38 Sunt profesor. Omu asta sre dreptate.

Leave a Comment