Meseria datului din gura

Saptamina trecuta, la o emisiune in prime time, TVR a organizat o dezbatere despre imaginea Parlamentului Romaniei.

Tema e in prezent, la noi, de o importanta iesita din comun, si posturile publice, singurele care-si pot permite sa dea cu tifla ratingurilor smulse cu orice pret, ar trebui s-o treaca printre prioritati.

Fie si din cel putin trei motive:

1) Parlamentul e principala institutie a unei democratii autentice. Inca de pe vremea Magnei Carta, s-a pus problema unei institutii reprezentative a unei tari avind forta sa contracareze concentrarea puterii in miinile unei persoane.

2) Opusa imaginii cu care firea omeneasca e obisnuita (cea a Puterii intruchipate de o persoana), Parlamentul se confrunta peste tot in lume cu slabiciuni tinind atit de el insusi (e alcatuit din personalitati diverse, actioneaza complicat si cu lentoare), cit si de nivelul de cultura institutionala al marii majoritati a populatiei (dificultatea de a intelege subtilele proceduri parlamentare).

3) In conditiile democratiei inca nedate in pirg din Romania, prioritatea acordata Parlamentului intre institutiile puterii ramine greu de inteles de majoritatea populatiei.

4) Proasta imagine a Parlamentului inseamna automat un inceput de cancer al increderii in democratie.

Dincolo de importanta sa teoretica, tema are o importanta practica deosebita in context romanesc actual.

Asa cum s-a vazut si din ancheta de strada difuzata la inceputul emisiunii, cetatenii au o parere proasta despre Parlamentul Romaniei. Asta explica poate, printre altele, absenteismul la alegeri, dar si tentatia autoritarista a presedintelui. Parlamentul ramine institutia desemnata, prin statut, sa contracareze tendintele dictatoriale ale unor persoane. Pentru a-si indeplini misiunea asta, Parlamentul are nevoie de increderea populatiei. Incredere destul de firava la noi.

La emisiune au fost invitati cu precadere politicieni. Dupa opinia mea, prezenta politicienilor la o dezbatere e pura inutilitate. Orice tema din lume

Leave a Comment