Drumurile Salajului, pline de capcane pentru soferi

Drumurile Salajului, pline de capcane pentru soferi

Dupa ce au scapat de drumurile inzapezite si acoperite de polei, soferii au acum o noua problema. Strazile din orasele salajene, dar si drumurile din tot judetul sunt pline de gropi aparute parca peste noapte. Din cauza inghetului, a lucrarilor de mantuiala, dar si din cauza materialelor antiderapante folosite la deszapezire, kilometri intregi de sosea au fost distrusi.

Zeci de drumuri din judet sunt pline de gropi aparute imediat ce zapada s-a topit. Conducerea Sectiei de Drumuri Nationale Zalau sustine ca gropile nu au aparut doar in urma deszapezirilor, in mare parte fiind vorba de temperaturile scazute care au inghetat asfaltul.

Au aparut gropi si din cauza inghetului si dezghetului, nu doar in urma deszapezirii. In fiecare an apar. Este si normal sa ne confruntam cu astfel de probleme din moment ce peste 85 la suta din reteaua de drumuri nationale au perioada de viata depasita.

De vineri am intrat pe Drumul National 1 F, respectiv pe drumul dintre Cluj-Zalau-Satu Mare, cu mixtura asfaltica stocabila, speciala pentru reparatii pe timpul sezonului rece. Avem pentru aceasta iarna circa 150 de tone de material pentru astfel de situatii, ne-a declarat seful Sectiei de Drumuri Nationale Zalau, Mircea Crisan.

Drumurile judetene nu fac exceptie de la gropi. Reprezentantii Consiliului Judetean Salaj ne-au spus ca, daca le va permite vremea, de luni se va da startul la lucrarile de reparatii. Nu va fi insa vorba de turnarea unui covor asfaltic, ci strict de reparatii, deoarece astfel de lucrari in sezonul rece reprezinta o investitie deloc profitabila, spun acestia.

La Zalau, drumuri modernizate pline de gropi

Nici in municipiu soselele nu arata mai bine, fiind pline de gropi. Ba mai mult, tinand cont de faptul ca pe mai multe strazi, inclusiv pe bulevardul Mihai Viteazul, au avut loc lucrari de asfaltare chiar in toamna anului trecut, situatia este cu atat mai grava. Viorel Fagarasan, directorul Directiei Generale de Administrare a Domeniului Public din cadrul Primariei Municipiului Zalau, ne-a spus ca in fiecare iarna apar astfel de probleme.

Din cauza fenomenului de inghet-dezghet si a precipitatiilor bogate au aparut multe gropi, iar situatia este delicata. Nici nu s-a ajuns la punctul culminant, mai precis, in luna februarie, cand, din cauza acestui fenomen, in carosabil apar si mai multe gropi. Pentru aceste probleme avem insa si solutii. Avem in stoc o mixtura asfaltica stocabila, un asfalt special pentru sezonul rece cu care sa reparam soselele.

Zilele acestea, daca vremea ne permite, ne apucam de lucru, a afirmat Fagarasan, adaugand faptul ca, pana acum, s-a evitat astuparea gropilor cu piatra sparta, fiind o pierdere de timp si bani pentru ca nu dureaza nicio zi.

Salajenii, extrem de nemultumiti de starea drumurilor

Si dupa cum era de asteptat, soferii s-au aratat extrem de nemultumiti fata de starea dezolanta a drumurilor din judet. Nu se mai poate asa ceva. A fost cum a fost pana a nins, insa acum e sub orice critica.

Vorbesc de drumul ce leaga Jiboul de Zalau. Nu faci nici 10 metri fara sa-ti zgudui masina din toate incheieturile. Mai acopera gropile ici colo cu cate o lopata de pietris, insa fara vreun rezultat, ne-a spus Andreea C., o localnica din Jibou. La fel ne-a spus si Liviu D., un simleuan care face naveta la Zalau, la locul de munca. In fiecare dimineata ma chinui pe drumul dintre Simleu Silvaniei si Zalau.

Trebuie sa fii extrem de atent la volan si nu ma refer la celelalte masini ori la pietoni, ci la gropi. Ramai cu masina pe marginea drumului si cu cricul in mana daca reusesti sa atingi o groapa. Mai ales acum, dupa ninsori si dupa deszapeziri, cand gropile s-au adancit in astfalt. Este sub orice critica. Zilele trecute am trecut pe langa doua masini stationate, in pana, pe marginea drumului, ne-a declarat simleuanul.

Refuz sa mai cumpar rovinieta, din moment ce drumurile sunt sub orice critica. Dau bani la taxa de drum, dar mie cine imi repara masina cand dau in gropile adanci de cativa centimetri?!, a precizat un sofer din Zalau.

La fel ca si in fiecare an, autoritatile cauta scuze pentru soselele tot mai pline de cratere. Vremea e de vina, ori fondurile insuficiente ori lucrarile de asfaltare de proasta calitate (bineinteles, tot din lipsa banilor).

Astfel se face ca, de la an la an, soferii au parte de drumuri tot mai proaste, mai pline de gropi si de denivelari. Este rezultatul clar al drumurilor care, la fel cum a mentionat Mircea Crisan, au termenul de viata de mult depasit.

Alte articole

Leave a Comment