La vremuri noi, tot voi

Marius Morar

Ce ar mai fi de spus, oare, după trei eşecuri consecutive suferite de FC Zalău în noul sezon, dintre care două în campionat şi unul în Cupa României? Aceasta, în ideea în care, sezonul trecut a fost cel mai „negru” din istoria clubului, zălăuanii ocupând ultimul loc la final din cauza problemelor financiare, în special a datoriilor acumulate către bugetul statului. S-a trecut de la extaz la agonie, ţinând cont că în urmă cu două sezoane, FC Zalău a ocupat locul trei în Liga a III-a, cea mai bună clasare de după promovare.
„Trebuie să avem răbdare, fiindcă este o echipă cu un lot mult schimbat faţă de anul trecut”, a afirmat preşedintele Ioan Morar atât înaintea partidei de miercuri, cu Avântul Reghin, cât şi la finalul acesteia.
Spectatorii zălăuani s-au săturat, însă, de eşecuri, iar acest lucru s-a putut observa la finalul partidei, când au părăsit dezamăgiţi Stadionul Municipal, pentru a doua oară consecutiv în decurs de numai şase zile. Mulţi nu au înţeles nici formula de start alcătuită de antrenorul Constantin Olariu, care a ales să ţină pe bancă o parte dintre titularii care au avut evoluţii bune în jocul cu Gaz Metan II Mediaş. Preşedintele Ioan Morar spunea că îşi doreşte un parcurs cât mai lung în Cupa României, însă, „11”-le alcătuit de Olariu a arătat contrariul.
Este adevărat că la orice echipă este nevoie de o cât mai bună omogenizare, iar acest lucru nu se obţine decât în timp, însă, jucătorii transferaţi în această vară nu sunt debutanţi în acest sport, nici măcar în Liga a III-a, drept urmare, lumea se aştepta la o cu totul altă prestaţie din partea lor.
Nu ne este indiferent dacă lucrurile merg bine sau nu la FC Zalău, la fel cum nu putem fi nepăsători nici la ceea ce se întâmplă la clubul de volei sau de handbal. Vorbim de sume foarte mari, bani proveniţi din bugetul local, din care, copiii noştri ar trebui să aibă un viitor în sport, nu să privească mercenarii care se schimbă de la un an la altul. Ca o paranteză, voleibalistul Adrian Gontariu (zălăuanul nostru) afirma zilele trecute că „trebuie să murim pe teren, ca zălăuanii să fie mulţumiţi de evoluţiile noastre, fiindcă, până la urmă, în joc sunt banii lor”. Din păcate, puţini sunt sportivii care astăzi mai gândesc în acest fel. În majoritatea cazurilor, vorbim despre echipe cu puţini, chiar foarte puţini sportivi autohtoni. Jucători sau jucătoare care vin şi lasă impresia că dau totul pe teren, însă, doar până în momentul în care conducerea clubului îşi respectă obligaţiile financiare. Altfel, „dragostea” se transformă peste noapte în „război”.
Revenind la clubul FC Zalău, pentru care acest sezon este al nouălea în Liga a III-a, fiecare ediţie a venit cu schimbări atât din punct de vedere al lotului şi al conducerii tehnice, cât şi al proiectelor şi obiectivelor propuse de conducere. Din păcate, după nouă ani, rezultatul nu este deloc îmbucurător. Ba mai mult, este unul trist, cu o echipă ce ocupă o poziţie codaşă în Seria a V-a, cu puţini jucători autohtoni, şi aceştia fără mare valoare. Toate acestea, din banii zălăuanilor care aşteptau ca după nouă ani să vadă măcar o echipă competitivă de Liga a III-a, dacă nu o formaţie în eşalonul secund al fotbalului românesc.

Leave a Comment