Fără tipar. Alte fragmente din haos

Daniel Săuca

Dispariția unui ziar tipărit nu e o veste bună. Și încă ce ziar: Gazeta Sporturilor. Să nu fi fost profitabil singurul ziar național de sport tipărit din România? Mă rog, asta ar fi invocat patronatul. „Libertatea-Gazeta, ediţie eveniment. GSP anunţă că mâine (3 noiembrie) va apărea la chioşcuri, în ziarul Libertatea numărul de «adio» al Gazetei. GSP scrie ca va fi o ediţie specială a Libertăţii, o «dedicaţie şi reverenţă pentru istoria Gazetei»” (paginademedia.ro). De cumpărat și pus în ramă. Ca să nu zic raclă.
„Puhoi de oameni la deschiderea primului parc de retail AFI Europe din România. S-a plecat și cu zece televizoare de persoană” (adevarul.ro). Oare și cu tigăi? Câte pe persoană?
„Consumul de antibiotice a scăpat de sub control, avertizează farmaciștii: «Românul crede că antibioticul vindecă orice» / «E posibil ca în viitorul apropiat să nu avem soluții terapeutice»” (g4media.ro). Păi, și farmaciștii, medicii nu au nicio vină? Și reclamele agresive la medicamente?
„În căutarea unui echilibru între nevoia de mână de lucru şi competitivitate, Germania se gândeşte să introducă şi ea săptămâna de lucru de patru zile, o idee care a fost deja studiată în alte ţări europene şi testată de unele companii, transmite AFP, citată de Agerpres” (g4media.ro). Abia aștept introducerea săptămânii de lucru de patru zile și în România. Va fi ceva special, memorabil. Poate, în unele sectoare bugetare, se va lucra doar marți și miercuri… Mă rog, alții au altfel de probleme: „Socrul lui Rishi Sunak a provocat un scandal în India după ce a propus ca tinerii să muncească 70 de ore pe săptămână” (digi24.ro).
De ce, totuși, a dispărut ediția print a Gazetei? Evident, și pentru că românii nu prea mai citesc ziare tipărite, și pentru că sistemele de distribuție sunt praf și pulbere, și pentru că managementul Ringier are o problemă mare cu Tolontan & comp. De văzut dacă va mai rămâne și la „Libertatea”…

2 Thoughts to “Fără tipar. Alte fragmente din haos”

  1. […] Daniel Săuca Dispariția unui ziar tipărit nu e o veste bună. Și încă ce ziar: Gazeta Sporturilor. Să nu fi fost profitabil singurul ziar național de sport tipărit din România? Mă rog, asta ar fi invocat patronatul. „Libertatea-Gazeta, ediţie eveniment. GSP anunţă că mâine (3 noiembrie) va apărea la chioşcuri, în ziarul Libertatea numărul de «adio» al Gazetei. GSP scrie ca va fi o ediţie specială a Libertăţii, o «dedicaţie şi reverenţă pentru istoria Gazetei»” (paginademedia.ro). De cumpărat și pus în ramă. Ca să nu zic raclă. „Puhoi de oameni… Citeste mai mult […]

  2. Anonim

    Aprob independența jurnalistică a GSP, de dorit inclusiv față de idolul lor Gheorghe Becali! Dar presa on paper dispare, mari și tradiționale ziare, de la New York la Londra apar de ani buni doar online, iar acest lucru este firesc și necesar.

Leave a Comment