După alegeri, mult zgomot

Daniel Mureșan

Iată că s-a încheiat și al patrulea rând de alegeri, ultimul înainte de 2024. Campanie atipică, adică aproape deloc. A câștigat PSD-ul, furia împotriva stângii estompându-se pe parcurs. PNL și-ar fi dorit să rămână în pole-position, însă s-au întâmplat multe după memorabilul scrutin europarlamentar din 2019. Dubla criză, economică și sanitară, a inversat direcția emoției colective, optimismul și încrederea topindu-se zi de zi.

PSD a câștigat alegerile, dar numai în clasament. La alianțe nu a mai avut prieteni. Pro România a dispărut sancționat pentru traseismul și cameleonismul liderului său, dar și a liderilor din teritoriu. Social-democrații putea forma o coaliție majoritară doar cu UDMR și cu încă un partid. PNL și USR-PLUS sunt excluse din start. La fel și AUR. Nu pentru că nu s-ar împăca bine cu PSD, dar are o problemă majoră cu UDMR. Și reciproca – UDMR are o problemă cu AUR. E clar că viitoarea guvernare nu va fi asigurată de PSD. Coaliția ce e pe cale să se contureze – PNL, USR-PLUS, UDMR – va avea peste 50%. Cu toate aceste, Ciolacu răcnește peste tot: „Se pare că asistăm la o confiscare a voturilor românilor și o gașcă de pierzători vrea să își transforme acel vot într-o victorie”. Uită, sau se face că uită, precizarea din Constituție: „Președintele României desemnează un candidat pentru funcția de prim-ministru, în urma consultării partidului care are majoritatea absolută în Parlament ori, dacă nu există o asemenea majoritate, a partidelor reprezentate în Parlament”. E destul de simplu. Însă Ciolacu trebuie să justifice eșecul, așa că trâmbițează aria cu oculta, cu străinii, cu conspirațiile.

Pe de altă parte, mai că-mi pare rău că nu e lăsat PSD la guvernare. Să vadă cum guvernezi fără majoritate în parlament și fără susținere politică. De fapt, cred că nici nu vrea la guvernare, unde știe că în actualele condiții economico-sanitare și-ar rupe gâtul. Tot circul ăsta e pentru electorat, mai exact pentru electoratul care crede așa ceva.

La Cotroceni, Iohannis își intră din ce în ce mai mult în rolul de președinte-jucător. Foarte probabil ca în final să dea cu oiștea-n gard. Această megacoaliție de centru-dreapta are toate șansele să sfârșească precum defuncta CDR. Liberalii nu prea mai știu cine le e șef, useriștii vor vrea reforme rapide, iar ungurii nu cred că-l uită ușor pe președinte.

În politică, numitorul comun al intereselor și al valorilor ar trebui să fie pacea socială. Un model neaplicabil în România!

 

One Thought to “După alegeri, mult zgomot”

  1. Anonim

    Singurul lucru bun in toată ecuația asta e ca am scăpat de pmp și Tăriceanu!!! In rest dacă scăpăm de covid, ăștia ne vor îngropa de vi!!! Oricum tara asta nu are niciun viitor!!! Ideală fi dacă am putea emigra cu toții sa rămână ei ce ne conduc , singuri!!!

Leave a Comment