Dilema de a fi sau nu european, ori cum am boicotat europarlamentarele

Românii nu se înghesuie la urne. Indiferenți sau poate scârbiți de toată clasa politică, în afară de alegerile locale, cetățenii cu drept de vot preferă să nu-și exercite acest drept. Mai absenți ca niciodată sunt de la alegerile europarlamentare. Mulți nu știu că trebuie să-și aleagă reprezentanții în Parlamentul European, pe puțini îi interesează. În cei aproape șapte ani de parteneriat în cadrul Uniunii Europene nu am reușit să devenim beneficiari cu drepturi depline ai integrării. În schimb, am ajuns să fim o excelentă piață de desfacere pentru supermarketurile nemțești. Produsele ”la promoție” ajung în România mai scumpe decât în celelalte state din Uniune.
După deschiderea granițelor către vestul Europei, nu am reușit să ne facem o imagine bună, mulțumită compatrioților noștri. Șase din zece europeni s-au declarat neinteresaţi de alegerile pentru Parlamentul European care au avut loc duminică, şi aceasta în pofida eforturilor masive depuse în campanie de partidele politice pentru a stârni interesul faţă de vot. La fel ca românii, britanicii nu sunt interesați să meargă la vot. Mare parte dintre aceștia susține că nu știe ce se întâmplă pe bătrânul continent și spune că activitatea Parlamentului European le este total necunoscută. Sondajele de opinie din Regatul Unit au arătat o nemulțumire a britanicilor față de influența excesivă a Uniunii Europene asupra politicii interne și față de nivelul imigrației, considerat prea mare. Au dus chiar și o politică agresivă împotriva imigranților români și bulgari. În Franța, europarlamentarele nu sunt bine văzute de țiganii români care locuiesc acolo. Aceștia au declarat că se tem de ascensiunea formațiunilor de extremă dreapta, care dacă vor ajunge în Parlamentul European, vor veni cu politici dure pentru comunitatea de țigani.
În materie de comerț, România pare că a intrat în piaţa comună a Uniunii Europene doar pentru că trebuia cineva să ocupe ultimul loc. Cuvântul politicienilor noștri nu prea contează la summit-urile europene, iar pe piața muncii ne facem loc doar prin intervenția Comisiei Europene. Dar când ai noștri merg în Parlamentul European ca să-și umfle conturile, să facă afaceri (vezi cazul lui Adrian Severin) sau să se umilească de fiecare dată când iau cuvântul, la fel ca EBA, atunci ce te mai motivează să ieși la vot? În afară de zahăr, ulei, făină și alt tip de mită electorală…

Leave a Comment