Dezvoltare echilibrată

Daniel Săuca

Hopa, se ascute lupta de clasă. Pardon, regionalizarea. Scuze. După principiul biblic, celui ce are i se va mai da, iar celui ce nu are i se va lua, aşa a început şi minunatul proces de regionalizare sau cum s-o numi povestea. Judeţele mai mari decât Sălajul cum o să ne prindă, cum o să ne regionalizeze, mai mult sau mai puţin discret. Şi din vina noastră, dar şi pentru că la noi obsesia „centrului” produce ravagii de mult timp.
Ravagii în sensul că dezvoltarea echilibrată a ţării, atât de invocată, este o vorbă în vânt. Şi noua regionalizare, aşa cum rezultă din puţinele de altfel documente prezentate public, mizează pe acumularea de resurse înspre „poli regionali”, în cazul nostru, evident, Clujul. E foarte puţin probabil ca municipiul reşedinţă a judeţului vecin să piardă „competiţia” cu celelalte capitale ale judeţelor din regiunea de nord – vest. Aşa stând lucrurile, nu mă aştept la aproape nimic bun în privinţa acestui proces (ireversibil?), fără a mă raporta însă politic la diversele puncte de vedere exprimate în ultima perioadă. Regionalizarea ar putea fi un lucru bun şi cu condiţia, spusă direct, ca judeţele să poată folosi mai mulţi bani, fără aprobarea „centrului”, din taxele şi impozitele colectate. Condiţie utopică. Utopie pare şi atragerea mai consistentă de fonduri europene, fie doar şi pentru că suntem „specialişti” în sabotarea tocmai a atragerii de fonduri de la noul Stanbul.
Aceste rânduri – scrise la rubrica de faţă, în forme şi formule diferite, de-a lungul timpului – au venit pe lume şi după vizionarea unui jenant, superficial concurs între judeţe la o televiziune pretins naţională (Sălajul a fost „învins”…), şi după ce Clujul a venit pe la noi să ne vândă ceva produse curat tradiţionale şi să ne cânte cu ceteraşi şi lăutari. Dacă asta-i regionalizarea ce va să vină, atunci putem de pe acum să punem judeţul în cui şi să plecăm înspre alte „regiuni”. Dezvoltate echilibrat…

Leave a Comment