De ce, tovarăși?

Daniel Săuca

O „problemuță”: de ce nu au românii încredere în autorități? Chiar așa, tovarăși, de ce? Daniel David, rectorul UBB, citat de pressone.ro, via rfi.ro, crede că „avem o problemă cu alfabetizarea științifică. Avem o problemă cu analfabetismul funcțional uriaș și avem o problemă cu neîncrederea între noi, și între noi și instituții. Combinând acești trei factori se generează un cocktail periculos care distruge o abordare rațională, științifică în lumea de astăzi pe care pot să înflorească teoriile conspirației. Aici este problema”. Și: „Copiii în școală nu fac suficientă biologie, nu se uită suficient la microscop. Nu mai fac suficientă știință. Și toți ajungem să credem în tot felul de energii misterioase ale universului și în abordări holistice care vindecă nu numai mintea, ci și sufletul. E o mare problemă”. Și prestația politicienilor, a guvernului, parlamentului, profesorilor. Și a presei, în general. Prin liderii de opinie la nivel național. Ei, și ce dacă, oficial, nu a fost lovitură de stat în 10 august? Știm noi că a fost… Există, firește, și alte explicații: Gelu Duminică, în ziare.com, a publicat recent un text cu titlul: „Încrederea în instituțiile statutului este zero”. Ia să vedem: „Principalii vinovați pentru amploarea fenomenului «anti» sunt cei care au generat această slabă credibilitate în stat. Cei care s-au îndepărtat atât de tare de agenda reală a cetățeanului. Cei care iau decizii în numele cetățenilor fără să țină cont de ceea ce oamenii au nevoie cu adevărat. Cei care au preferat să țină «prostimea» în ignoranță și dependență pentru a fi mai ușor controlată; cei care ne-au oferit valori de secol XIX chiar dacă suntem în secolul XXI; cei care ne-au făcut să punem la îndoială tot ceea ce politicul ne propune și care ne face să îi tratăm așa cum sătenii din sat au tratat ciobănașul. Numai că acum toate acestea ne afectează pe toți, deopotrivă”. Povestea cu ciobănașul: i-a prostit pe săteni de câteva ori că vine lupul. Când a venit, cu adevărat, lupul la stână, n-a mai crezut nimeni. Și ciobănașul a rămas fără oi… A venit lupul în blană de pandemie și nimeni nu mai crede. Chiar așa, voi credeți ceva din nenumăratele „materiale” de campanie electorală ce au „împânzit” internetul? În nesfârșitele declarații politice?… Poate e valabilă și explicația celebră: „Ce vreți, ne afăm aici la porțile Orientului unde nimic nu este luat foarte în serios”. Dar despre asta poate discutăm într-un episod viitor. Sănătate!

2 Thoughts to “De ce, tovarăși?”

  1. Anonim

    Bine punctat. Acet stat nu mai are autoritati,ci niste clone. Cum sa mai crezi vreo autoritate cand toata luna aptilie un ordin din guvern a interzis prefectilor sa raporteze zilnic cazurile??? Cum sa mai crezi pe cineva cand se minte incontinuu si singurul interes e ciolanul? Indifere t al cui e!

  2. Prieten

    Haide, mai, fiti seriosi! Va place cum a concluzionat DIICOT situatia dramatica din 10.08.2018? Va recomand sa cititi editorialul de azi al lui Daniel Muresan „O, sancta simplicitas!”. Un om de la acest ziar care gandeste si este onest.

Leave a Comment