Bătaia nu este educaţie

Copii târâţi pe jos, pălmuiţi, traşi de păr, învineţiţi, ameninţaţi, adormiţi cu vin şi treziţi cu cafea! Toate aceste orori s-au petrecut la o grădiniţă privată din Constanţa, neautorizată, e drept, dar unde părinţii plăteau bani grei pentru a-şi şti odraslele în siguranţă. Cazul strigător la cer a ieşit la iveală întâmplător, după ce reprezentanţii unităţii au omis să oprească sistemul de supraveghere video, iar unul dintre părinţi a apucat să vadă imaginile.
Vreau să cred că vorbim despre un caz singular, că în nicio altă grădiniţă din ţara asta, c-o fi ea de stat, c-o fi privată, că are sau ba acreditare, astfel de situaţii nu se petrec. Din păcate, însă, sistemul educaţional din unităţile pentru preşcolari este departe de a fi unul perfect. Iar cei ale căror odrasle au trecut prin etapa grădiniţei ştiu despre ce vorbesc.
Educaţia şi îngrijirea celor mici nu se face întotdeauna cu răbdare, cu devotament ori cu dăruire, dovadă clară că trebuie să te naşti cu har ca să poţi lucra cu copiii. Nu contează câte şcoli urmezi, câte cursuri de specialitate faci ori ce vechime ai în sistem! Trebuie să iubeşti copiii, chiar şi pe cei care nu sunt ai tăi, să ai capacitatea de a-i înţelege, să reuşeşti să-ţi laşi problemele departe de sala de grupă, să ştii să le vorbeşti micuţilor, să-ţi pese de nevoile lor. Să înţelegi că serviciul tău este altfel decât al oricui altcuiva, că aici oboseala şi nervii tăi nu au ce căuta! Că prichindeii din jurul tău ţi-au fost încredinţaţi pentru câteva ore ca să le suplineşti lipsa şi să-i educi cu responsabilitate. Nicidecum să-ţi baţi joc de ei, să-i urechezi, să-i ameninţi cu bau-bau, să-i închizi în săli goale de clasă. Şi nici să permiţi îngrijitoarelor să facă asta!
Cu siguranţă nu este o slujbă uşoară, iar cei care sunt părinţi vor spune că e greu cu un copil, darămite cu mai mulţi! Tocmai de aceea diplomele de educatori ar trebui să ajungă doar în mâinile celor care au construcţia necesară, iar procesul de selecţie a celor care vor face parte din sistem să fie unul extrem de strict. Numai aşa copiii noştri vor fi pe mâini bune în orele pe care le petrecem la serviciu, iar situaţiile de genul celei petrecute la Constanţa nu se vor repeta.

4 Thoughts to “Bătaia nu este educaţie”

  1. Silvan

    ..Educatoare salbatice…..Eu le rupeam miinile la japitele alea, ….sper ca justitia sa nu fie blanda cu acele educatoare,bone …..sa le scoata din invatamant….huoooooo

  2. un tata

    Le rupeam degetele la nenorocitele alea….educatoarele si bonele ar trebui sa fie testate psihologic anual pt a depista la timp nebunele din sistem… atentie la educatoarele si bonele violente chiar si verbal din zalau !!!!

  3. Zălăuan

    Iată ce înseamnă domeniul privat.
    Fix-pix !

    1. Anonim

      Iar domeniul de stat (bugetar) inseamna un rahat mai mare si mai mirositor.

Leave a Comment