Băsescu a uitat și a plecat

Traian Băsescu mai are doar câteva luni până își face bagajul și pleacă de la Palatul Cotroceni. Au trecut aproape cinci ani de când ”a cucerit” inimile românilor. Vă mai aduceți aminte de ”reforma clasei politice, revizuirea Constituţiei, Parlament unicameral, renunţarea la imunitate pentru demnitari sau reducerea numărului de parlamentari la maximum 300”? Acestea au fost principalele puncte forte ale campaniei electorale din 2009, când, disperat că pierde lupta politică, a mințit că va face tot posibilul ca însuși el să nu mai aibă parte de imunitate. Ce s-a întamplat de fapt cu toate aceste promisiuni? Nimic. Este lesne de înţeles de ce nu a insistat ca demnitarii să rămână fără imunitate. Ar fi primul afectat, iar litigiul pe marginea dosarului “Flota” ar fi redeschis. În acest moment, singurul care are imunitate totală, potrivit Constituţiei, este preşedintele ţării, adică în cazul în care ar comite o faptă gravă el nu ar păţi nimic, nici măcar nu ar fi anchetat, cu excepția infracțiunii de înaltă trădare. Miniştrii au răspunderi prevăzute în legea răspunderii ministeriale, iar parlamentarii au imunitate doar pentru declaraţiile politice, iar pentru ca ei să fie reţinuţi, percheziţionaţi sau arestaţi trebuie să-şi dea acordul plenul Camerei din care fac parte.
După ce s-a văzut cu sacii în căruță a uitat și de reforma clasei politice. În campania electorală i-a servit referendumul în urma căruia românii s-au declarat de acord cu reducerea numărului de parlamentari la 300 și trecerea la un Parlament unicameral. Au fost însă bani cheltuiţi degeaba pentru că referendumul a rămas fără rezultat concret, singurul mod în care se poate trece la Parlament unicameral fiind prin modificarea Constituţiei. Știa că nu poate să-și ducă planul la sfârșit, pentru că partidele care-l susțineau la acea vreme aveau o majoritate fragilă, atât la Cameră, cât și la Senat. A contat însă în campanie, românii privindu-l ca pe marele reformator al clasei politice, și a câștigat încă un mandat de cinci ani. Mai ocupă scaunul de președinte doar în următoarele opt luni, iar promisiunile din 2009 vor rămâne nerealizate. În momentul de față, revizuirea Constituției nu mai este posibilă deoarece deciziile sunt luate cu o majoritate de două treimi din Parlament, iar noua majoritate politică, după ruperea USL, strânge maxim 60 la sută din voturile deputaților și senatorilor.

3 Thoughts to “Băsescu a uitat și a plecat”

  1. nae ledra

    Minti tu ,autor nefericit al prezentului articol ! Basecu a fost primul si ultimul parlamentar care si-a predat mandatul,in vederea cerceterilor !

  2. Liviu

    Basescu nu a uitat,a mintit pur si simplu cum ii este obiceiul.Ba mai vine pe traseu si cu pitigoii de la PMP care te roaga sa semnezi anti pompa.Pai cum mai pot eu crede ca listelea celea nu vor fi folosite altundeva. Basescu nu mai poate si nu mai merita sa fie crezut pentru ca acest individ a mintit nu de 10 ani,nu de 24 de ani ,el a mintit de cand s-a nascut.

  3. Anonim

    a renuntat la imunitate asa cum Voiculescu si-a dat demisia din Parlament.

Leave a Comment