1 octombrie

Daniel Săuca

Din ciclul „în fiecare zi e (cel puțin) o Zi”, astăzi, pentru minunatul sfârșit de săptămână pandemic ce stă în fața dvs., vă ofer câteva repere ale interesantei zi de 1 octombrie. O zi oricum mai interesantă, prin reperele ei, decât mersul politicii pe malurile Dâmboviței. Azi e Ziua Națională a Republicii Populare Chineze, Ziua Națională a Ciprului, Ziua Națională a Nigeriei, Ziua Scafandrului Român, Ziua Internațională a Muzicii, Ziua Internațională a Persoanelor Vârstnice, Ziua Internațională a Medicului, Ziua Mondială a Arhitecturii, Ziua Mondială a Habitatului, Ziua Internațională a Cafelei (așa scrie la Wikipedia). Le puteți ura „La mulți ani!” lui Cristian Tudor Popescu, Valeriu Stoica sau lui… André Rieu. Tot pe 1 octombrie au avut loc mai multe fapte demne de (re)amintire. Aici, doar trei dintre ele: adoptarea Calendarului Gregorian de către Biserica Ortodoxă Română (1928); se încheie procesul de la Nuremberg (1946); a fost dată în folosință prima linie de tramvai în municipiul Cluj-Napoca (1987). Să plonjăm în actualitate, tot de 1 octombrie: „În contextul ieşirii Regatului Unit din Uniunea Europeană, Ministerul Afacerilor Externe reaminteşte că, începând cu 1 octombrie 2021, cetăţenii europeni nerezidenţi pot intra în Marea Britanie şi Irlanda de Nord exclusiv în baza pașaportului valabil. De la această dată, cetăţenii români nerezidenţi nu mai pot intra în Regatul Unit în baza cărţii de identitate” (digi24.ro). Și șoferii de tir pot intra numai cu pașaport? Ei, și în pandemie se consumă cafea așa că, dacă tot e azi Ziua Internațională a Cafelei, iată câteva informații, date: „Există şapte etape în procesul de realizare a cafelei, pornind de la boaba de cafea şi până la lichidul revigorant din ceaşcă: culegerea boabelor de cafea, apoi, spălarea, uscarea, separarea boabelor în funcţie de mărime şi calitate, prăjirea acestora, degustarea cafelei propriu-zise (cupping coffe) pentru evaluarea profilului de aromă al acesteia în funcţie de dulceaţă, aciditate, senzaţia produsă în cavitatea bucală, echilibru şi aromă, şi în cele din urmă, savurarea unei cafele. Pentru fiecare dintre aceste etape există persoane special instruite, fiecare cu propria sa expertiză, care joacă un rol extrem de important în producerea cafelei” (agerpres.ro). Pentru mine, orice zi nu poate începe fără o cană cu cafea. Ca mine, aproape sigur, sunt milioane de români. Lăsați în pace nebuniile zilei. Savurați o ceașcă de cafea și mergeți mai departe!

Leave a Comment