Zeci de sălăjeni depistaţi că munceau fără contract

Neregulile constatate de către reprezentanţii Inspectoratului Teritorial de Muncă Sălaj, precum şi situaţia accidentelor de muncă din judeţ au fost subiectele abordate miercuri, 24 octombrie, în cadrul şedinţei lunare a Comisiei de Dialog Social.

Potrivit datelor prezentate de către Luminiţa Nemeş, şefa ITM Sălaj, în perioada ianuarie-septembrie, instituţia a efectuat 638 de controale în domeniul relaţiilor de muncă, fiind depistate 60 de cazuri de muncă „la negru”, la 22 de companii.

Munca nedeclarată, aceasta înseamnă un loc de muncă nesigur, cu perspective pe termen scurt, fără posibilităţi de progres profesional, cu salarii mai mici decât cele de pe piaţa muncii, fără protecţie socială. Efectele negative pentru cei care prestează activitate nedeclarată se manifesta inclusiv în poziţia economico-socială precară, în comparaţie cu salariaţii angajaţi cu forme legale. De asemenea, persoanele fără forme de angajare nu beneficiază de o serie de drepturi, precum cel la concediu, vechime în muncă, asigurare de accidente, spitalizare gratuită şi medicamente. La rândul său, angajatorul nu poate avea un control legal asupra salariatului său, nu beneficiază de eventualele subvenţii din partea statului, iar persoanele angajate fără forme legale pot produce pagube la locul de muncă fără a putea fi trase la răspundere civil sau penal.

În plus, conform Codului Muncii, primirea la muncă a unei sau mai multor persoane fără încheierea unui contract individual de muncă se sancţionează cu amendă de 20.000 lei pentru fiecare persoana identificată, a subliniat inspectorul şef al ITM.

În acelaşi context, Luminiţa Nemeş a arătat că alte deficienţe constatate în urma controalelor se referă la nerespectarea condiţiilor privind munca suplimentară şi acordarea repausului săptămânal, încălcarea prevederilor legale privitoare la munca de noapte şi sărbătorile legale. În 2018, ITM Sălaj a desfășurat și 344 controale în domeniul securității și sănătății în muncă. Ca urmare a controalelor efectuate s-au constatat 219 neconformități, pentru care au fost dispuse măsuri și au fost aplicate 13 amenzi și 166 avertismente.

În ceea ce priveşte accidentele de muncă petrecute în primele nouă luni din an, oficialul Inspectoratului de Muncă a precizat că au fost înregistrate 17 astfel de evenimente, 16 dintre ele soldate cu incapacitate temporară de muncă pentru 16 persoane și un accident de muncă mortal.
Analiza accidentelor din punctul de vedere al vechimii in muncă relevă faptul că 64,7 la sută din totalul accidentaţilor sunt lucrători cu vechime mai mare de 10 ani , iar cei din grupele de vechime pana la 10 ani reprezintă 35,3 la sută din numărul total al accidentaţilor.

Leave a Comment