TVA-ul influenteaza dezbaterile pe proiectul Circuitul castrelor romane din judetul Salaj

TVA-ul influenteaza dezbaterile pe proiectul Circuitul castrelor romane din judetul SalajConsilierii judeteni au amanat ieri dezbaterea proiectului de hotarare privind aprobarea devizului pentru obiectivul Circuitul castrelor romane din judetului Salaj. Potrivit motivatiei date, ieri, in cadrul sedintei CJ, de catre presedintele Consiliului Judetean Salaj, Tiberiu Marc, proiectul a fost retras in vederea modificarii documentatiei, deoarece de anul viitor taxa pe valoarea adaugata nu mai este o cheltuiala pe care trebuie sa o achite beneficiarii finantarilor. Pana in prezent, autoritatile locale au fost puse in situatia de a identifica resursele necesare pentru a asigura plata TVA-ului.

In cadrul unui proiect cu fonduri europene, autoritatile locale aveau de achitat taxa pe valoarea adaugata aferenta fiecarei facturi, sumele erau rambursate de la stat abia dupa 3-4 luni. Acest procedeu nu se mai aplica de la inceputul anului viitor, pentru proiectele al caror contract de finantare se semneaza dupa data de 1 ianuarie. Prin acest demers banii din bugetul judetului nu vor mai fi blocati o perioada de timp, ei putand fi utilizati in proiect.

Conform unei hotarari de Guvern, taxa pe valoarea adaugata aferenta proiectelor finantate din fonduri structurale si de coeziune va deveni cheltuiala eligibila si va fi suportata din fonduri comunitare. Executivul a modificat si completat recent Hotararea Guvernului nr. 759/2007 privind regulile de eligibilitate ale cheltuielilor efectuate in cadrul operatiunilor finantate prin programele operationale. Noile prevederi vor intra in vigoare incepand cu 1 ianuarie 2012 si pana atunci vor fi emise instructiunile de aplicare la nivelul autoritatilor de management.

Proiectul Circuitul cas-trelor romane din judetul Salaj a fost promovat spre finantare din fonduri europene prin Programul Operational Regional. Valoarea totala a investitiilor a fost estimata la suma de 33,702 milioane de lei, fond din care vor fi promovate, in vederea introducerii in circuitul turistic al judetului.

Proiectul va fi discutat intr-o sedinta viitoare a CJ. Dupa aprobarea devizului general si ai indicatorilor tehnico-economici ai proiectului (aflat in faza precontractuala, de verificare si evaluare, selectie si contractare la Autoritatea de Management din cadrul POR), se asteapta termenul de semnare a contractului de finantare a investitiei de la cele doua castre.

Alte articole

Leave a Comment