Credite pentru fermierii din zona montana defavorizata

Credite pentru fermierii din zona montana defavorizata Fermierii din zona montana defavorizata pot beneficia de credite bancare pentru finantarea activitatilor agricole. Valoarea imprumutului care poate fi acordat agricultorilor este de pana la 80 la suta din valoarea sumei calculate conform adeverintei eliberate de APIA. Fondul de Garantare a Creditului Rural IFN – SA garanteaza 80 la suta din valoarea creditelor acordate de institutia creditoare in baza conventiilor incheiate.

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) elibereaza adeverinte pentru beneficiarii platilor aferente Masurilor 211 Sprijin pentru zona montana defavorizata, 212 Sprijin pentru zone defavorizate, altele decat zona montana si 214 Plati de agro-mediu, din Programul National de Dezvoltare Rurala 2007 – 2013, care intentioneaza sa acceseze credite pentru finantarea activitatilor curente de la bancile care au incheiat conventii cu APIA. Pana la aceasta data, APIA a incheiat conventii cu BRD Groupe Societe Generale si cu CEC Bank SA. Adeverinta, care se elibereaza la solicitarea fermierului, confirma faptul ca beneficiarul a depus cererea de plata pentru masurile de dezvoltare rurala in

Campania 2011, faptul ca au fost efectuate controalele si verificarile administrative, suprafata determinata pentru plata la data emiterii si ca beneficiarul nu face obiectul excluderilor de la plata la data emiterii adeverintei.

Creditorul poate impune pe langa o serie de adeverinte si acte doveditoare necesare dosarului, propriile conditii de creditare, aprobate de catre Banca Nationala a Romaniei, si poate solicita garantii din partea fermierului.

Potrivit reprezentantilor APIA Salaj, pana la aceasta data, fermierii salajeni din zona defavorizata nu au solicitat credite pentru finantarea activitatilor agricole din cadrul masurilor mentionate, cu toate ca si la nivel de judet au existat conventii intre APIA si institutiile bancare creditoare. Nu ar fi exclus ca aceasta alternativa de finantare sa avantajeze mai mult marii fermieri, ceea ce nu este cazul in comunele Zalha si Cristolt, incluse in categoria zonei montane defavorizate.

Leave a Comment