Transilvania domină piaţa imobiliară din România. Vezi oraşele care domină topul

Piaţa imobiliară din Transilvania şi Banat ocupă primele locuri în topurile naţionale dedicate sectorului imobiliar.

Cluj-Napoca, Sibiu, Oradea şi Timişoara sunt cele mai mari trei pieţe rezidenţiale regionale din Transilvania şi Banat. După ce în anul 2019 au înregistrat creşteri de până la 95% în ceea ce priveşte locuinţele livrate, în anul curent trendul se menţine ascendent. Cu toate că şi preţurile de tranzacţionare sunt în creştere faţă de anul precedent şi că timp de două luni a fost instituită stare de urgenţă, numărul de tranzacţii imobiliare este într-o uşoară creştere faţă de anul precedent.

Apartamente de vânzare Cluj

Cluj-Napoca este în continuare cea mai mare piaţă rezidenţială din România, cu excepţia zonei Bucureşti-Ilfov. Potrivit site-ului de imobiliare Korter.ro, în prezent, în oraşul de pe Someş sunt în vânzare locuinţe în 35 de ansambluri rezidenţiale noi. Chiar dacă procesul de vânzare este demarat în toate ansamblurile, 15 dintre ele vor fi predate abia în anul 2021.

Cele mai multe apartamente de vânzare Cluj sunt cele cu 2 camere, urmate de cele cu o cameră. Acestea sunt, în general, preferate de studenţi şi tineri, dar şi persoanele care vor să investească, pentru ca apoi să-l închirieze.

De precizat şi faptul că, din punct de vedere al preţurilor, cele mai mari preţuri sunt la apartamente de vânzare Cluj. Korter transmite că media preţurilor la locuinţele din cele mai noi ansambluri rezidenţiale este de peste 1.350 euro/mp.

A doua piaţă imobiliară din Transilvania este la Sibiu, care a reuşit să predea mai multe locuinţe decât în Braşov sau Iaşi. Este însă remarcabil că în fiecare an numărul de locuinţe livrate în oraş a fost depăşit constant de cele predate în suburbii. Astfel, în Şelimbăr şi Cisnădie sunt construite anul peste 1.000 de locuinţe noi. Media preţurilor la cele mai noi apartamente din Sibiu şi localităţile învecinate este de aproximativ 1.000 euro/mp.

Oradea se remarcă printr-o creştere spectaculoasă. Începând cu anul 2019, oraşul de pe Crişul Repede a livrat un număr dublu de locuinţe noi.

O situaţie similară se întâlneşte şi Banat, acolo unde piaţa este dominată de apartamente de vânzare Timişoara. 36 de ansambluri rezidenţiale oferă locuinţe de vânzare cu o medie a preţurilor de 1.280 euro/mp.

Potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică, în prima jumătate a anului 2020 au fost construite cu 2561 mai multe locuinţe comparativ cu primele şase luni din 2019.

„Distribuţia în profil regional în semestrul I 2020 faţă de semestrul I 2019, pune în evidenţă o creştere a numărului de locuinţe terminate, în următoarele regiuni de dezvoltare: Bucureşti-Ilfov (+2753 locuinţe), Centru (+691), Vest (+361), Sud-Est (+316) şi Sud-Vest Oltenia (+29). Scăderi ale numărului de locuinţe terminate s-au înregistrat în următoarele regiuni de dezvoltare: Nord-Est (-678 locuinţe), Sud-Muntenia (-658) şi Nord-Vest (-253)”, transmite INS.

Topul alcătuit din punct de vedere al numărului de tranzacţii, în primele 9 luni din acest an, este condus de Bucureşti şi Ilfov. Pe următoarele locuri se clasează Cluj, Braşov şi Timiş.

(C)

Sursa: www.bursa.ro

Leave a Comment