Se stabilesc preţurile la produsele agricole pentru anul 2016

Preţurile medii la produsele agricole care vor fi practicate în judeţul Sălaj în anul 2016, în vederea stabilirii arendei, vor fi aprobate de consilierii judeţeni în cadrul şedinţei extraordinare de Consiliu Judeţean (CJ) de marţi, 10 noiembrie. Este vorba despre preţurile, în vederea evaluării veniturilor în natură, obţinute de proprietarii de terenuri, uzufructuari sau alţi deţinători legali. Codul fiscal prevede că la stabilirea venitului anual din cedarea folosinţei terenurilor se ia în calcul arenda prevăzută în contractul încheiat între părţi, pentru fiecare an fiscal, indiferent de momentul încasării acesteia. În cazul în care arenda se exprimă în natură, evaluarea în lei se face pe baza preţurilor medii ale produselor agricole, stabilite de CJ, ca urmare a propunerilor direcţiilor teritoriale de specialitate ale Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale. Astfel, pentru anul 2016, Direcţia Judeţeană pentru Agricultură a propus diferite preţuri după cum urmează: grâu – 0,50 de lei kg, orz – 0,45 de lei kg, ovăz -0,40 de lei kg, orzoaică -0,40 lei kg, porumb -0,40 de lei, cartofi – 0,70 de lei kg, ceapă – un leu kg, morcovi – un lei kg, usturoi – 9 lei kg, tomate – 1,50 lei kg, ardei – doi lei kg, castraveţi – 1,50 lei kg, mere -0,40 lei kg, pere – un leu kg, nuci – 7 lei kg, struguri – un leu kg, fân natural – 0,06 lei kg, lucernă – 0,06 lei kg, trifoi – 0,06 lei kg, lucernă masă verde – 0,06 lei kg, trifoi – 0,06 lei kg, carne în viu porcine – 5 lei kg, bovine – 6,50 lei kg, păsări – 4 lei kg, ovine – 7,50 kg, lapte – 0,70 lei litrul, brânzeturi – 8 lei kg, smântână – 8 lei kg şi ouă 0,30 lei bucata.

Preţurile menţionate sunt prevăzute în proiectul “privind stabilirea preţurilor medii la produsele agricole, care vor fi practicate în anul 2016, în vederea evaluării veniturilor în natură, obţinute din arendă de proprietarii de terenuri , uzufructuari sau alţi deţinători legali”, care urmează să fie aprobat de consilierii judeţeni.

Leave a Comment